På spørsmål om hun er imot innvandring, eller bare innvandring av muslimer, svarte Vemren følgende i et intervju med Adresseavisen søndag:

- Hva de tror på, driter jeg i. Men det skjer en enorm innvandring foran foten av trappa di. Europa har endret seg enormt de siste 30 årene. Ingen vet hvordan Europa vil bli. Det er jo muslimene som er innvandrerne. I Midtøsten finnes det snart ikke kristne igjen, og det er en øredøvende taushet blant oss om dette. Hvorfor? Men jeg har mange muslimske venner, sa Vemren.

Uttalelsene Vemren kom med  i Trønder-Avisa sist fredag har skapt sterke reaksjoner. Teologiprofessor Idar Kjølsvik mener det var feil å engasjere Vemren som årets olsokkunstner. Samfunnsdebattant Fatima Almana karakteriserer Vemrens meninger for konspiratorisk ræl, men sier i Trønder-Avisa at kunstneren likevel ikke bør utestenges.

Årets olsokkunstnere: Kunstnerekteparet Hilde Vemren og Magne Rygh hjemme på gården utenfor Arvika i Sverige.

- Ville ha holdt kjeft

Gunnar Danbolt, professor i europeisk kunsthistorie ved Universitetet i Bergen, kjenner til Vemrens arbeid. Han har både skrevet om kunsten hennes og åpnet noen av hennes utstillinger.

– Jeg innrømmer at jeg er skuffet over slike meninger. Men når det ikke preger utstillingen, vil jeg ikke si at det er et argument mot å la henne stille ut bildene. Men det er dessverre altfor mye av fremmedhat. Jeg trodde en kunstner var hevet over den slags. Hvis jeg hadde vært henne ville jeg holdt kjeft om det, sier Danbolt til Adresseavisen.

LES OGSÅ HÅKON BLEKENS INNLEGG: Kunst og demokrati

«Interessant kunstner»

– Jeg har aldri hørt Vemren si noe i den retningen, og det overrasker meg virkelig. Jeg går ut fra at hun er valgt ut av kunstneriske grunner. Det må være det viktigste. Hadde det vært en utstilling hvor uttrykket var antimuslimsk, ville situasjonen vært helt annerledes, sier Danbolt, som kaller Vemren en «interessant kunstner».

- Viktige tema

Adresseavisens kommentator Karin Abraham karakteriserer Vermens uttalelser i Trønder-Avisa som «malplassert, uelegant og generaliserende, men peker også på at «innvandring, religiøs forstokkethet med islamsk fortegn og feilslått integreringspolitikk» er «viktige tema som dessverre mange kvier seg for å ta i».

LES HELE KOMMENTAREN: Hva skal kunstneren få mene?

Som en konsekvens av debatten og alle reaksjonene som har fulgt i kjølvannet, har kunstnerekteparet Magne Rygh og Hilde Vemren stilt flere ultimatum for sitt engasjement som olsokkunstnere, ifølge Trønder-Avisa.

Turid Hofstad, direktør ved Stiklestad nasjonale kultursenter.

Tirsdag hadde kunstnerne en oppklarende samtale med ledelsen i Stiklestad nasjonale kultursenter (SNK), etter at Vemren skal ha sendt en e-post til direktør Turid Hofstad søndag, der hun uttrykte at reaksjonene på hennes uttalelser har gått innpå henne:

– Hvis vi ikke har deres tillit er det meningsløst for oss å gjennomføre dette. Vi ber oss derfor og hermed fritatt for dette oppdraget hvis SNK ikke stiller seg bak, skal Vemren ha skrevet i e-posten.

Vil ha sikkerhetstiltak

Partene har kommet til enighet, og Turid Hofstad ved Stiklestad nasjonale kultursenter sier til Trønder-Avisa at utstillingen settes opp som planlagt.

– Vi har olsokutstilling med Vemren og Rygh på programmet, med åpning første dag av olsokdagene, sier Hofstad.

Ifølge Hofstad kommer kunstnerne til utstillingsåpningen, men Vemren har ifølge Trønder-Avisa etterspurt sikkerhetstiltak for at de skal føle seg trygge.

Anklager ikke valget

– De fleste norske kunstnere er på venstresiden politisk, og er mer åpne for fremmende elementer. Jeg kjenner faktisk ingen kunstnere som har den oppfatningen hun flagger. Men nå snakker heller ikke jeg med alle kunstnere om deres politiske syn. Men jeg vil ikke anklage dem som har valgt henne, sier kunsthistoriker Gunnar Danbolt.

– Kunstnere er alminnelige mennesker

Danbolt trekker paralleller til forfatter Knut Hamsun og hans nazi-sympatier.

– Vi leser fortsatt Hamsun, selv om han ikke oppførte seg som han burde. Forfatteren Marcel Proust var opptatt av å skille mellom kunstneren og «hverdags-jeg-et». Han mente at det kunstneren går rundt og sier eller gjør, ikke hadde noe med selve kunsten deres å gjøre. Kunsten kommer fra andre kilder enn hverdagsmennesket, mente Proust. Jeg deler det synet. Kunstnere er alminnelige mennesker som kan ha de forunderligste meninger. Men det er ikke gitt at det kommer til uttrykk i kunsten, sier Danbolt.

Kunst om Olavs-arven

Åpningen av utstillingen skal foregå i Leidangen på Stiklestad mandag 23. juli Vemren skal stille ut monotypier hvor hun har hentet inspirasjon fra Olavs-arven, mens ektemannen Magne Rygh kommer med større malerier inspirert av ulike bymiljøer.

Hilde Vemren.