I et intervju med Adresseavisen i 1975 uttalte Gunnar Bratlie: «Etter å ha tegnet min fødeby Fredrikstad og gamlebyen fullstendig tom, fikk jeg lyst til å forsøke meg på nye «jaktmarkeder». Idag kan verken min kone eller jeg tenke oss noen annen by enn Røros».

Gunnar Bratlie flyttet til Røros i 1972, og hadde eget kunstverksted der i ti år. I anledning 100-års jubileet har Galleri Gnuttu på Røros en stor sommerutstilling til ære for kunsten hans.

Besøkte Falkberget

Bratlie forelsket seg i Røros, og lot seg inspirere av den gamle bebyggelsen, folkelivet og naturen. Kona hans var overbegeistret for Johan Falkberget, og grafikeren tegnet flere illustrasjoner til juleheftene hans. De to møttes også under et besøk i 1952.

«Det har blitt sagt så mye vakkert om Bergstaden, og ikke noe er overdrevet. Byen er utrolig malerisk», sa han i Adressa-intervjuet.

Gunnar Bratlie var en kunster med stor spennvidde, og motivene hans var å se på julekort og porselensserviser over hele Norge. Gjennom 40 år laget han illustrasjoner for norske tidsskrift og bokforlag. Han prydet også forsiden til Norsk Ukeblad med sine kreative og til tider provoserende tegninger. Bratlie brukte mange ulike teknikker til kunstverkene sine, både i grafikk, oljemalerier og akvareller.

Eget kunstverksted: Adresseavisen besøkte Gunnar Bratlie i sin nye kunsterbolig på Røros i 1975.

Tegnet i fangenskap

Illustrasjonene som Bratlie laget til Norsk Ukeblad var ofte humoristiske og pekte på ulike samfunnsrelaterte temaer. I 1943 laget han en forside som provoserte tyskerne. Forsiden illustrerer en mann som holder en gutt under armene på en skøytebane, og menneskene ble tolket til å være Hitler og Quisling. Norsk Ukeblad ble stanset og 24 år gamle Bratlie ble arrestert og sendt i arbeidsleir på Grini.

I to år satt han i fangenskap på Grini, og under oppholdet tegnet han skisser i all hemmelighet, som beskriver oppholdet og forholdene i leiren. Skissene resulterte i boka «Skisser i Smug», og ble gitt ut i fredsåret 1945.

Bratlie reiste mye rundt i Europa og lagde reiseskildringer fra både Italia, Frankrike, Portugal og Spania. Den allsidige kunstneren har hatt mange utstillinger i inn- og utland, på Røros og i andre norske byer.

80 forskjellige motiver

I minneutstillingen henger 80 av hans ulike illustrasjoner, og det er et eget rom med motiver fra Røros. Boka «Skisser i Smug» finnes også i nytt opplag, med tekster som Bratlie skrev under oppholdet på Grini og som tidligere ikke har vært publisert.

Utstillingen varer frem til 1. september 2018.