Det sier mangeårig regissør på det kjente slagstedet, Arnulf Haga, til utspillet fra Hanna Tømta om å skrive et nytt spel som kan alternere med det gamle.

Les også: Sjefen på Nationaltheatret vil ha nytt spel på Stiklestad

- Nytt spel krever ny musikk

- Dette er en veldig viktig debatt, men det man alltid glemmer er man ikke bare kan snakke om et nyt spel uten å bringe musikken på banen. Jeg er ikke uenig i at det kan være riktig å få frem et nytt stykke, men da må man også ha klart for seg hvem som skal skrive musikken. Det hadde vært en interessant prosess.

Spelveteranene Arnulf Haga og Otto Homlung har til sammen regissert Spelet om Heilag Olav 23 ganger. Haga med sine 12 og Homlung med sine 11 runder på amfiscenen gjør at de er blant dem som kjenner spelet aller best.

- Jeg sa da jeg var 30 år og ung instruktør på Stiklestad at spelet vil leve til evig tid. Det spørs om jeg får rett, sier Otto Homlung, som første gang regisserte spelet i 1972. Det ble til slutt 11 ganger og tre perioder på ham, siste gang i 1993.

Les også: Han blir ny konge i spelet på Stiklestad

Støtter alternering

- Jeg kan støtte forslaget om alternering slik at man ikke hiver ut alt med badevannet. Hvert annet år er en god idé hvor den gamle og nye tid kan møtes i to forskjellige spel. Det viktigste for meg er at man ikke sier et fullstendig farvel til Olav Gullvågs tekst og ikke minst Paul Okkehaugs musikk. Musikken er spelet, minst to tredeler av alt sammen, mener Homlung.

Arnulf Haga regisserte spelet siste gang i 2006.

- Vi revolusjonerte spelet i 2006. Spelet tåler så mye mer fordi musikken til Okkenhaug er så stor.

Arnulf Haga er veldig enig i at to stykker kan alternere.

-Men det vil ta lang tid før spelet til Gullvåg og Okkenhaug blir borte. Folk vil gjerne høre stevene og kjenningsmelodiene til Okkenhaug som Den siste gletten og Kongen stupte. Dette er ikonisk musikk knyttet til Stiklestad. Men det skal ikke utelukke at det kan komme et nytt spel. Det er jeg åpen for.

Les også: – Hvis jeg slutter blir jeg bare sittende med rødvin og se på film

- Spelet står seg godt

Haga er ikke enig i kritikerne som mener Gullvågs tekst er så dårlig.

- Gullvågs tekst om den store nåden som skjenkes folket på Sul kommer du aldri unna. Etter 30 år er spelet kanskje borte, men for de fleste vil det stå seg til evig tid, sier Haga.

- Tiden forlanger at vi ser dette store dramaet i et samtidsperspektiv. Men poesien i Gullvågs stykke er i ferd med å bli ødelagt. Det skrives om hele tiden. Det kan ikke lenger spilles på den gamle arkaiske nynorsken lenger.

Tror det gamle vinner

Men en ting er Haga sikker på.

- Det må være originalen som spille under nasjonaljubileet i 2030.

Otto Homlung tror han vet hva publikum vil ha på det historiske slagstedet.

- Vi får se hvem som vinner publikum annethvert år. Jeg tror det gamle vinner. Men skitt au, det er alltid artig med noe nytt og spennende. Men det er viktig å understreke at Stiklestad-spelet er meget bra med Paul Okkenhaugs musikk. Det skal mye til for å lage noe som vil bli like godt likt av publikum.

Arnulf Haga sier ja til tanken om å la det gamle alternere med et nytt spel på Stiklestad. - Nytt spel krever også ny musikkk, sier han. Foto: Leif Arne Holme
- Jeg kan støtte forslaget om alternering slik at man ikke hiver ut alt med badevannet, sier spelveteran Otto Homlung . Foto: Foto: FRANK CADAMARTERI