Det britiske filmproduksjonsselskapet Secret Channel Films er i Trøndelag for å lage film. Sammen med det norske filmselskapet Storyline NOR har de vært på et tre ukers opphold på Jøa i Fosnes, for å spille inn den psykologiske thrilleren «Cry me a river».

De siste scenene ble spilt inn i Trondheim.

– I Trondheim spiller vi inn alle interiørscenene som egentlig skal forestille London i filmen, forteller produksjonsleder, Sondre Sivertsen, når Adresseavisen kommer midt i et kaotisk sceneskift på Lerkendals VIP-område.

Filmer torturscene på Dora

Produksjonsteamet har saumfaret hele Trondheim for å finne location for London-scenene. Dora, som opprinnelig var tyske ubåtbunkere, skal brukes til en actionfylt åpningsscene og torturscene. Men når teamet jakter på en typisk London kafé, ender de opp på Klett.

– Klæt Café har et interiør som kan ligne på en typisk London kafé, mener Sivertsen.

Hardt budsjett og lite tid

Thrilleren er en lavbudsjettfilm, og Trondheim er valgt av økonomiske årsaker. Og det er kun steder som ikke er gjenkjennbare for Trondheim som filmes.

- Vi har et veldig stramt tidsskjema, og bare fem dager her i Trondheim. Den opprinnelige innspillingslederen vår måtte fyke avgårde for å jobbe med den nye «Wonder Woman»-filmen, så nå har vi fått inn en ny innspillingsleder som pisker oss rundt for å holde tidsramma, forteller den stressa produksjonslederen mellom sceneopptakene.

Fem heftige dager: Sondre Sivertsen fra Trondheim er produksjonsleder for filmen, og har fem travle dager igjen av filminnspillingen.

At Trøndelag ble innspillingssted, er resultat av et tilfeldig møte mellom produsent i Storyline NOR, Trond Eliassen og en britisk filmprodusent. I filmen flykter hovedkarakteren fra London til Norge og Jøa. Lyset og naturen skal ha vært grunnen til at Jøa ble valgt som lokasjon.

– Jøa har et oppdrettsanlegg og ei hytte, det var de viktigste elementene vi trengte i filmen, forteller Sivertsen.

Eks-fotballstjerne flykter til Norge

Filmen handler i korte trekk om den tidligere fotballspilleren Jack Strachan, spilt av Sam Hazeldine, som flykter fra London til Norge etter at kona blir drept. Han søker tilflukt i ei hytte, med en hund som eneste selskap. Her lever han i skjul og prøver å fortrenge fortiden. På øya blir han forfulgt av sine egne tanker, og trues etter hvert av andre som har funnet ut av hvor han er.

Les sommerintervjuet med Magnus Skatvold, mannen bak «Trondheimsreisen» her.

Stor hjelp fra lokalbefolkningen

For regissør Richard Parry har innspillingsukene på Jøa vært unike.

– Jeg badet nesten hver dag og koset meg veldig. Badetemperaturen der oppe er faktisk varmere enn enkelte steder i England, forteller han.

Ser tilbake: Scenene som blir spilt inn i VIP-lokalene på Scandic Lerkendal er hovedrollens tilbakeblikk i filmen. Her spiller Sam Hazeldine sammen med Julie Dray.

Naturen, lyset og befolkningen på øya gjorde oppholdet til en spesiell opplevelse.

– Jøa var et perfekt sted å spille inn scenene fra Norge. Lokalbefolkningen var hjelpsomme og bisto med alt mulig, og den lokale pubeieren Olaf på Faksdal Brygge-Pøbb var eksepsjonell. Vi tok over og hadde fire innspillingsdager i den puben.

– Pubeieren stilte opp med mat og var en utrolig imøtekommende mann, skryter Parry.

Utfordring med så korte arbeidsdager

Den britiske regissøren er vant med lange arbeidsdager, og for han og de britiske kollegene var det en utfordring å jobbe med nordmenn som er vant med kortere arbeidsdager.

– Du vet, i England er vi vant med nesten dobbelt så lange arbeidsdager, så det var en utfordring både for tidsskjema og for oss britene og tilpasse oss norske forhold.

– Jeg så sola og månen samtidig

Hovedrolleinnhaver for filmen er den britiske skuespilleren Sam Hazeldine, kjent fra blant annet «The Huntsman: Winter`s War» (2016). Hazeldine har vært i Norge og spilt inn film før, og var ikke i tvil om takke ja til et nytt opphold her.

- Jeg har egentlig ikke landet helt etter oppholdet på Jøa. Jeg har jo vært i Norge før, men aldri så langt nord. Det var helt spesielt å oppleve sol hele døgnet, og litt vanskelig å få sove, men møtet med den ville naturen og det lille samfunnet der oppe var absolutt verdt det, sier Hazeldine.

Fotballstjerne på flukt: Sam Hazeldine er hovedrolleinnhaver i filmen, og spiller en tidligere fotballstjerne som flykter til en Øy i Norge.

Den britiske skuespilleren har spilt inn filmscener over hele verden, og mener Norge skiller seg ut.

– Det føles mer nært og personlig, med tanke på omgivelsene og ikke minst menneskene man møter. På Jøa så jeg sola og månen på hver sin side av himmelen samtidig. Det er jo ganske magisk!

Hazeldine kjører mye rundt i en trebåt i filmen, og ble lært opp av den lokale pubeieren.

– Jeg har faktisk fått en åpen invitasjon av han, så kanskje kommer jeg tilbake til Jøa , sier han og løper videre til neste opptak.

En norsk skuespiller og en fra «Homeland»

Flere kjente skuespillere er med i den norsk-britiske filmen. Dennis Storhøi er den eneste norske skuespilleren med replikker. I filmen møter vi også Navid Negahban, kjent fra blant annet «Homeland».

«Cry me a river» får premiere i løpet av 2019.