På Vitenskapsmuseet i Trondheim hadde de forrige uke sin dårligste besøksuke på 18 år. Gunnar Holt, som jobber på utstilling- og publikumsseksjonen, mener at det gode været ødelegger for besøkstallene. De andre museene i byen er enige – finvær er dårlig museumsvær.

– Når sola skinner ute, setter det oss litt i skyggen, sier Holt.

Må møte publikum

Til vanlig skal Vitenskapsmuseet ha 600 besøkende ukentlig, så 258 gjester sist uke var langt under normalen. Holt forteller at ukene i forkant også har vært svake.

– Det har vært lite folk på Vitenskapsmuseet i sommer. Flesteparten av de besøkende er turister, og det er svært få fastboende som tar turen innom.

Stresser ikke: Gunnar Holt tar bunnrekorden med knusende ro, og sier museet er vant til ujevne besøkstall. Foto: Ingrid Emilie Waaler

Halvparten av de besøkende på Vitenskapsmuseet er skoleklasser, og Holt presiserer at museet er vant med at besøkstallene går opp og ned. Han tar derfor bunnrekorden med knusende ro. Tidligere i år hadde de besøksrekord med 1100 besøkende på en uke.

– Det er selvsagt viktig for oss å møte publikum. Det gjelder å holde seg oppdatert med utstillinger og sånt, vi kan ikke bare sitte med hendene i fanget og vente på at folk kommer. Vi må yte litt selv også.

Vær- og turistavhengige

Vitenskapsmuseet er ikke det eneste som får merke finværet på kroppen. Leder for planetariet på Vitensenteret, Lars Pedersen, sier at besøkstallene for juli ikke er helt der de bør være.

– Jeg har ikke full oversikt over juli enda, men vi er noe under normalen. Vi har et ganske begrenset uteområde, og folk drar gjerne et sted de kan være ute, nå som været har vært så fint. De dagene været er dårlig, blir det betraktelig flere besøkende.

Jorunn Mo, kommunikasjonsrådgiver ved Ringve Musikkmuseum, sier at de hadde en nedgangsperiode i vår, men at tallene har tatt seg opp fra juni til juli – etter gjenåpningen av hovedhuset 16. juni. Så langt i år har de hatt i underkant av 20 000 besøkende, mange av dem passasjerer med Hurtigruta.

– Vi har grupper fra Hurtigruta som har en fast runde rundt i byen. Først innom Nidarosdomen og så til oss etterpå. Vi har hatt en økning i antall enkeltbesøkende, samtidig som vi har fått færre turister. De er vi fullstendig avhengige av, sier Mo.

Turister interesserte i Trønderrock

Ikke alle museene bærer merke av godværet – på Nordenfjeldske Kunstindustrimuseum har de hatt en besøksøkning på ett prosent så langt i juli, sammenlignet med fjoråret.

– Vi er på samme nivå som i fjor, forskjellene er marginale, men det er en økning på 94 besøkende, sier Morten Spjøtvold, formidler ved kunstindustrimuseet. – Samtidig ser vi at billettinntektene har økt med seks prosent. Noe av økningen kan forklares med dyrere billettpriser, men vi har faktisk hatt en økning i andelen betalende besøkende.

Rockheim-sjef Sissel Guttormsen forteller at musikkmuseet har hatt en god sommer så langt.

– Vi får ikke inn endelige tall før i august, men så langt har vi hatt bra med besøk, sier hun.

Selv om Rockheim først og fremst er et museum for norsk populærmusikk, sier Guttormsen at de har hatt en økende andel utenlandske gjester de siste årene.

– Vi har åpnet døra som går ut mot havnebassenget her, og ser tydelig at det får flere cruiseskip-turister inn hit. Ikke alle kommer innom selvsagt, men de blir nysgjerrige på hva som foregår her, sier hun.