Det sier kultursenterets direktør, Turid Hofstad, i forbindelse med åpningen av årets Olsokdager. Hun mener den nye regionreformen ikke tar høyde for det nasjonale ansvaret som Stiklestad har.

- Jeg er redd for at det som vil bli definert som nasjonale institusjoner med nasjonale oppdrag, vil ligge i Oslo, sier hun Hofstad.

Hofstad går av som direktør 1. august og overlater roret til tidligere Ap-topp Anne Marit Mevassvik.

- Det er ikke en god regionreform. Det er saken og innholdet som må ligge til grunn for hvem som skal finanisere virkosmheten, sier hun.

- Må formildes i stor skala

Olsokdagene åpnet i går med konsert i Stiklestad kirke med lokale sangere og skuespillere som uttrykte årets tema Ansvar gjennom ulike sjangre i sanger, musikalske innslag og tekster. Publikum fikk blant annet høre tekster fra blant andre Nordahl Grieg, André Bjerke, Hans Børli, Jens Bjørneboe, Rasmus Rohde og Stein Torleif Bjella.

Hvor viktig er Olsokdagene for Stiklestad og forvaltningen av Olavs-arven?

- Forvaltning og formidling av Olavs-arven er jo det viktige! Det dreier seg om konsekvensene etter det som skjedde på Stiklestad for snart tusen år siden. Dette må vi kunne formidle i stor skala framover: i utstillinger, i talerstolprogram gjennom hele året, videre utvikling av hele Stiklastadirkonseptet, synliggjøring av kjernehistorie på hele området. Olsokdagene med sine talerstol- og Stiklestadrelaterte program er umåtelig viktig i den sammenhengen. Det sentrale er å vise hvordan denne historien stadig formes og viser sin relevans i dag, sier Hofstad.

- Vi må gå sammen

Direktør ved Falstadsenteret, Christian Wee, holdt åpningstalen på årets Olsokdager. Han brukte talerstolen til å fokusere på årets tema.

- Årets gjennomgripende og ambisiøse tema for olsokprogrammet er Ansvar. I 2018 er det et meget godt valg av tema, et tema som favner bredt, men som er viktig for oss alle. Vi har alle sammen et ansvar – for hva vi gjør, sier og mener, men ikke minst hvordan vi sier det. Jeg synes dog også vi har et ansvar for også å lytte til hva andre sier og mener, selv om vi innimellom er knakende uenige.

Wee understreket at livet vårt er en vei vi går på, og at han så en trend til at de fleste av oss ikke lenger går sammen på veien.

- Men vi går i samla flokk på hver side av veien, sammen med dem som mener det samme som oss, og på den andre siden av veien går de som mener det stikk motsatte. Der går vi fremover på vår side av veien og blir enda mer enige med oss selv, mens vi skuler til de på andre siden uten å prøve å forstå hvorfor de mener det de mener.

Det blir oss mot dem, polarisering, sterke meninger uten å kunne forholde seg i en diskusjon hvor andre mener noe annet.

La oss ta ansvar for å gå sammen på veien istedenfor, og diskutere tema med mennesker vi er uenige med.

- Muslim-utspill på talerstolen

Det var også fullt hus da årets Olsokutstilling med kunstnerparet Hilde Wemren og Magne Rygh ble åpnet i går kveld. Det har stormet rundt årets olsokutstillere etter at Hilde Vemren langet ut mot politisk elite og muslimer i et intervju til Trønder Avisa. Hun kritiserte Jens Stoltenberg, som er årets Olsokprofil, og mente han var representant for en politisk elite som hun mener «tekkes muslimer».

- I år er det blitt ekstra debatt i forkant av utstillinga. Noen av temaene som er berørt her vil bli debattert videre i et talerstol-program til høsten. Den 3. oktober har vi et eget program om forholdet mellom kunst og kunstner og kunst og politikk, sa direktør Turid Hofstad under utstillingsåpningen.

- Krever store investeringer

Hofstad sier det krever mye penger for å finansiere de ulike utviklingsprosjektene på Stiklestad mot 2030.

- Hvis det ser helt likedan ut her eller det leveres det samme i 2031 som nå, har vi feilet stort! Det vil dreie seg om mange millioner selvsagt. Men det er ikke ferdigkalkulert. Det er viktig å ha høye ambisjoner for 2030, også når det gjelder utvikling av stedet Stiklestad i den sammenhengen.

Direktør ved Falstadsenteret, Christian Wee, holdt åpningstalen på årets Olsokdager. Foto: Leif Arne Holme
Olsokdagene åpnet i går med konsert i Stiklestad kirke med lokale sangere og skuespillere som uttrykte årets tema Ansvar gjennom ulike sjangre i sanger, musikalske innslag og tekster. Publikum fikk blant annet høre tekster fra blant andre Nordahl Grieg, André Bjerke, Hans Børli, Jens Bjørneboe, Rasmus Rohde og Stein Torleif Bjella.
Det var fullt hus da årets Olsokutstilling med kunstnerparet Hilde Wemren og Magne Rygh ble åpnet i går kveld. Foto: Leif Arne Holme