Ideen ble til da Byplankontoret i 2017 etterlyste bidrag fra innbyggere i Trøndelag på tiltak som kan gjøre Trondheim til en triveligere og mer attraktiv by. Rakela og Doan foreslo en gatekunstfestival for å fremme områder som er lite besøkt, men som har stort potensial. De vant førstepremien på 125.000 kroner.

- Ikke mye gatekunst her

Paret kom til Trondheim for fem år siden. Rakela er opprinnelig fra Kroatia og jobber i markedsavdelingen i Adresseavisen. Doan er fra Frankrike og jobber på St. Olavs hospital og NTNU.

De har sett mange eksempler på hvordan gatekunst kan løfte et nabolag, og gjøre det mer attraktivt for både lokalbefolkning og turister. Ideen om å utsmykke Ilsvikøra kom derfor raskt.

– Det er ikke mye gatekunst her i Trondheim sammenlignet med andre norske byer. Det meste som finnes er sentrert rundt Nyhavna og Svartlamon. Derfor ville vi skape en festival på andre siden av byen, for å gjenspeile kulturtilbudet som finnes der, og flytte det til Ila.

Snarvei: I smuget mellom den gamle spikerfabrikken og Smith Stål skal veggene prydes med gatekunst fra lokale og nasjonale gatekunstnere. Festivalsjef Andrea Rakela håper at innbyggerne vil bruke snarveien mellom byggene oftere.

Viktig å fargelegge byen

I tillegg til å gjøre nabolaget attraktivt for byens innbyggere, var tanken også å ønske turistene fra cruiseskipene ved havnen i Ila, velkommen med fargerik utsmykking.

– Mange av turistene som kommer i havn her er forvirret, og vet ikke hvordan de skal orientere seg. Ved hjelp av farger og gatekunst kan vi hjelpe til med å orientere turistene, og vise at Trondheim er en fargerik og hyggelig by.

Ikke hærverk: Rakela håper at festivalen kan bidra til å endre synet folk har til gatekunst. - Det er ikke hærverk, men kan bidra til å løfte nabolag og områder.

Rakela understreker at deler av Trondheim allerede er fargerik, og trekker frem trehusbebyggelsen på Bakklandet og Mellomila som et eksempel.

– Men jeg er redd at det i fremtiden vil bli kjedelige fasader på bygninger og hus. Det er viktig å fargelegge byer som ligger langt nord, det vil ha en fin effekt når det er så mørkt her store deler av året.

Kunst på enorm vegg

Tolv lokale og nasjonale kunstnere vil få hvert sitt område i «smuget» på baksiden av den gamle spikerfabrikken i Ilsvika. Rakela forteller at de valgte dette området fordi det er sjeldent brukes, selv om det er åpent for alle.

– Området har et stort potensial hvor kunsten kan bidra til å samle befolkningen. Jeg synes det er viktig at folk i Trondheim blir mer nysgjerrig på sin egen by, forteller hun.

Stor boltreplass: På denne veggen i Ilsvika skal den italienske gatekunstneren Millo lage et gigantisk veggmaleri. Andrea Rakela håper at den fargerike veggen vil gjøre nabolaget mer attraktivt.

Den kjente italienske kunstneren Millo, eller Francesco Camillo Giorgino som er hans egentlige navn, får rundt 600 kvadratmeter å boltre seg på.

– Vi kunne ikke prøve å tiltrekke oss store, internasjonale kunstnere ved å la dem male i et trangt smug. Derfor trengte vi mer synlige vegger. Vi fikk tillatelse fra Statens vegvesen, Trondheim kommune og GC Rieber Salt AS, som eier bygningen.

Hun mener at kunstneren alene kan trekke mange kunstinteresserte turister til byen.

– Han er en stor kunstner som lever av arbeidet sitt, og kan være en god ambassadør for byen. Han har for eksempel laget kunstverk på bygninger i Shanghai, og flere andre store byer, og deler alltid arbeidet sitt i sosiale medier. Folk som er interessert i gatekunst besøker gjerne steder for å se kunstverkene hans.

Doblet premiebeløpet

Alle de seks som jobber med festivalen arbeider på frivillig basis, og tar derfor ikke ut lønn. Og selv om premiepotten på 125.000 kroner kom godt med, var det ikke nok til å dekke alle kostnadene.

– Derfor måtte vi søke etter andre måter å få inn mer penger på. Koteng Eiendom AS og Dropsfabrikken ville sponse oss, og dermed fikk vi omtrent doblet beløpet.

Åpningsfest og utstilling av gatekunstfestivalen starter lørdag 25. august, og arbeidet med veggkunsten vil starte omtrent to uker før.