Det var perfekt spelvær på Stiklestad, og Paul Okkenhaugs musikk og Olav Gullvågs tekst trollbandt nok en gang publikum på det historiske slagstedet onsdag kveld.

Leder 700 frivillige

Det var Spelnemndas leder, Jan Juberg, som sto for den offisielle åpningen av "Spelet om Heilag Olav". Han er leder for 700 frivillige som sørger for at det blir spel hvert år.

- Det er en stor ære, som en del av vårt flotte frivillighetsapparat, å få åpne årets utgave av Spelet om Heilag Olav. Vi fikk den nasjonale frivillighetsprisen i 2013, og i begrunnelsen står det blant annet at «Spelet om Heilag Olav" formidler en viktig del av Norsk kulturhistorie. Samtidig har spelet store ringvirkninger i lokalmiljøet, både som inkluderende møteplass på tvers av generasjoner, som læringsarena, som en viktig identitetsbygger og som spydspiss for et sterkt teater- og frivillighetsmiljø i Verdal». Denne prisen er vi stolt av – og i vårt apparat er det plass til alle, sa Juberg, før han så mot nasjonaljubileet i 2030.

- Vårt mål er å være 1030 frivillige i 2030.

Spelet bringer folk sammen

Juberg snakket om at frivillighet og dugnad bringer folk sammen på måter som ofte skjærer på tvers av sosiale og økonomiske skillelinjer.

- Den er med på å styrke folks omgangs- og bekjentskapskrets, og styrker dermed det som i moderne språkbruk kalles sosial kapital. Vårt frivillighetsapparat er folk som bruker sin ferie, sin fritid, som bruker sin frie vilje, sin stemme, sitt hode, sine føtter, ja hele seg til å bidra til noe enestående. Frivilligheten er, og har siden spelets begynnelse, vært fundamentet for gjennomføringen av dette viktige historiske «alle spels mor» – som det blir kalt.

60 år på dugnad

Det er nange unike historier som er knyttet til spelet på Stiklestad. Det finnes blant annet personer som har vært med på dugnaden i 60 år som kanskje er verdensrekord i frivillig arbeid.

- Aldersspennet i apparatet er fra 6 til 80 år, altså 3 - 4 generasjoner, og de færreste er synlige for oss i kveld da de fleste jobber i kulissene med alt fra å selge billetter, være vertskap, sy kostymer, lage rekvisita, sminke skuespillere, jobbe med scenen, passe hester, ta imot og gi service til pressen, selge program og pynte hele Stiklestadområdet. Dessuten har mange roller på scenen, synger i kor eller spiller i orkesteret, sa Spelnemndas leder Jan Juberg i sin åpningstale.

Spelet anno 2018: Ny konge i årets spel er Eindride Eidsvold. Foto: Leif Arne Holme
Otto Homlung og Arnulf Haga har til sammen 23 år bak seg som instruktører på Stiklestad. I går var de på premiere sammen med spelets teatersjef, Turid Hofstad. Foto: Leif Arne Holme