- Tomm Kristiansen måtte melde forfall på grunn av sykdom, sier direktør i Olavsfestdagene Petter Myhr.

«NRKs Tomm Kristiansen fikk i dag et illebefinnende mens han var programleder i Urix på lørdag. Han får nå den nødvendige behandling og alt står etter forholdene bra til med ham», skrev NRK Urix på sin facebookside lørdag ettermiddag.

- Det er veldig synd at han ikke kunne komme. Jeg vet at han gledet seg veldig, og at det betyr mye for han, sier Myhr.

Meldt forfall: Tomm Kristiansen (t.h) er syk og kan ikke lede vestfrontmøtene. Her sammen med Jo Nesbø.

- Super løsning

Dermed er det tidligere NRK-profil Håkon Haugsbø som tar over.

- Når vi får en sånn beskjed rett før festivalen starter, er vi glad Haugsbø kan gjøre det. Det er en god nyhet og en super løsning, sier Myhr.

Haugsbø synes det er hyggelig å få tillit av Myhr, og gleder seg til å komme tilbake til Trondheim.

- Det blir en utfordring som jeg ser på med skrekkblandet fryd. Jeg er for så vidt vant til å hoppe inn på kort varsel fra den gang jeg jobbet som journalist. Det blir intense forberedelser, og en blanding av å være stand-in og stuntmann, sier han.

Haugsbø er tidligere journalist i NRK gjennom 21 år, og kjent blant annet fra «Forbrukerinspektørene» og «Brennpunkt». Siden 2013 har han vært kommunikasjonssjef for Kirkens Nødhjelp.

- Han har en formidabel bakgrunn som journalist og en kunnskap om feltet, sier festivalens direktør.

Første vestfrontmøte

Olavsfestdagene sparkes i gang lørdag, med første vestfrontmøte søndag.

- Søndag er selve olsokdagen, og en viktig dag for oss. Jeg tenker at vi bruker den dagen til å stille spørsmål om religiøs virksomhet i Norge og verden i dag. Med kropp som årets tema spør vi: «kan vi tilgi kirkas kroppsfiksering?», sier Myhr.

Kort varsel: Håkon Haugsbø tok på seg jobben som møteleder tre dager før første vestfrontmøte.

Haugsbø synes Olavsfestdagene har laget et spennende program for møtene, og forteller at han er begeistret for konseptet.

- Jeg synes årets tema har mange særdeles viktig problemstillinger, og jeg kommer til å bidra til at møtene blir så gode som publikum, gjester og arrangører fortjener, fordi utgangspunktet er så godt, sier han.

En av gjestene det knytter seg stor spenning til på søndag, er juristen og muslimske feministen, Seyran Ates. Hun er kurder født i Istanbul i Tyrkia, men bosatt i Tyskland. Ates har blant annet åpnet en moské i Berlin, for både menn og kvinner, og gitt ut bok om Islams behov for seksuell revolusjon. På grunn av dette har Ates mottatt en fatwa, og er under konstant beskyttelse.

Kjenner programmet

Gjennom arbeidet med Kirkens Nødhjelps program under festivalen har Haugsbø hatt mye kontakt med Myhr. Han føler derfor at han har satt seg godt nok inn i programmet.

- Vi har også drodlet programideer sammen tidligere, det var vel litt av årsaken til at han spurte meg, forteller den nye møtelederen, som besøkte festivalen for første gang i fjor.

Ifølge Myhr har de solgt flere billetter i år sammenlignet med i fjor på samme tid.

- Vi skal selge mer også, vi ligger likt med skjema. Åpningskonserten og konserten med Anne Grete Preus er allerede utsolgt, sier han, og legger til at programmet fortsatt står, og at ingen artister har meldt forfall.