- Vi har noen vindkast av bibelske dimensjoner, åpnet møteleder Håkon Haugsbø mandagens Vestfrontmøte med. Han fikk publikum til å le flere ganger, til tross for det i utgangspunktet dystre og triste tema.

Komiker Kristopher Schau, professor emerita Liv Wergeland Sørbye, tidligere etterretningssjef Kjell Grandhagen og Kjell Endre Bonesrønning fra Svanholm Gravferd snakket alle åpent og ærlig om ulike sider ved døden – for et nesten fullsatt Vestfrontmøte.

Les om den muslimske juristen og feministen Seyran Ates som besøkte Olavsfestdagene i helgen her.

Alvorlig kreftsyk

Grandhagen rørte alle da han fortalte om sitt forhold til døden. Han er tidligere etterretningssjef, tidligere generalløytnant i Hæren og nå alvorlig kreftsyk.

- Jeg lider av beinmargskreft, som vitenskapen ikke har klart å løse gåten til. Det er en sykdom jeg kommer til å dø av – ikke dø med. Akkurat nå går det veldig bra, jeg får en behandling som virker bra, sier han.

Som tidligere general har han opplevd mye død, og forteller om da han tjenestegjorde i Bosnia etter krigen.

- Jeg opplevde at vi tapte mange soldater, og hvor meningsløst det var. Jeg hadde noen tunge stunder i den perioden, sier han.

Alvorlig syk: Kjell Grandhagen forteller om kreftdiagnosen, og sine tanker rundt døden foran et nesten fullsatt Vestfronmøte.

Forberedt på å dø

Grandhagen forteller at de var både psykisk og fysisk forberedt på at de kunne dø i karrieren. Han sier at det å være alvorlig syk ikke er helt det samme.

- Det er noen likheter, men også forskjeller. Det å leve med en kreftsykdom i mange år, sliter litt mer på, forteller Grandhagen, som har vært syk i rundt sju år.

- Foreløpig får jeg medisiner som gjør at jeg lever et ganske vanlig liv, det har ikke alltid vært sånn. Nå går det bra, også vet jeg at denne sykdommen er lumsk og finner nye veier, sier den tidligere generalløytnanten.

- Håper det skal være en stund igjen

- Er du engstelig?, spør Haugsbø.

- Nei, svarer Grandhagen.

Etter litt, legger han til at det å ikke få følge med på barn og barnebarn er noe han kjenner på.

- Jeg har skjøvet det litt foran meg. Jeg håper det skal være en stund igjen. Jeg håper jeg slipper store smerter og at jeg kan dø med rak rygg, sier han.

- Jeg tenker ikke mer på det enn jeg behøver å gjøre.

Sjelefred

Liv Wergeland Sørbye er professor emerita og forfatter av en rekke forskningsartikler om å dø i sykehus, sykehjem eller eget hjem. Hun snakket om tiden før døden, medisinering av pasienter og det å få sjelefred, både for syke og pårørende.

- Det er fint at man ikke har smerter de siste dagene. Men da er det også for sent å snakke om sjelefred, sier Sørbye.

Tabu: - Et av de siste tabuene vi har igjen er døden. Vi lever i en tid hvor det er fremmedgjort, sier Kjell Endre Bonesrønning fra Svanholm Gravferd.

Kjell Endre Bonesrønning fra Svanholm Gravferd fortalte om sin jobb og tanker rundt døden.

- Det som er viktig for oss er at de som står nær den døde får ønskene sine oppfylt, sier han og forteller at det går mye i musikk fra Åge Aleksandersen i Trondheim.

Dro i fremmedes begravelser

Publikumsmagneten var nok komiker og forfatter Kristopher Schau.

- I mange begravelser har det vært tre stykk: han fra begravelsesbyrået, hun fra kommunen, og han høye med bakoversleik, sier Haugsbø og introduserer Kristopher Schau, som ankommer scenen med bakoversleik.

«På vegne av venner»: Kristopher Schau forteller om da han skrev boken som handler om begravelser hvor få eller ingen møter opp.

Schau er musiker, programleder og forfatter av boka «På vegne av venner», som handler om kommunale begravelser i Oslo. Begravelser hvor det ofte møter opp få eller ingen, som Schau bestemte seg for å dra i.

- Hvis det var tre eller flere personer som møtte opp, så dro jeg igjen, sier han.

Etter døden

Grunnen til at døden fascinerer Schau, er fordi det er det eneste sikre.

- Jeg tror man lever videre i form av minner, sier Schau.

- For meg er det en trygghet at det er helt ferdig også. Etter livet får man fred og hvile, ingen bekymringer, fortsetter han.

Den kreftsyke Grandhagen finner en betryggelse i det motsatte.

- Jeg tror ikke det slutter ved døden. Jeg tror det kommer noe etterpå. Akkurat hva, vet jeg ikke. Det gir en viss betryggelse, man tror på at man skal sees igjen, sier Grandhagen.