Tirsdagens Vestfrontmøte handlet om hvorfor vi skammer oss over kroppen vår. I panelet satt Joakim Kleven, kjent blant annet gjennom programmet «Sophie Elises verden» på TV2, Tale Krohn Engvik, bedre kjent som «Helsesista», kroppspositivist Carina Elisabeth Carlsen og lege, artist og programleder Trond-Viggo Torgersen.

For Joakim Kleven startet det hele på barneskolen, hvor han fikk høre av andre at han var smålubben og tjukk.

- Jeg fikk en kommentar i svømmetimen om at jeg hadde jentepupper. Etter det dekket jeg meg til, forteller 25-åringen.

LES OSGÅ: Mandagens Vestfrontmøte: - Det er en sykdom jeg kommer til å dø av – ikke dø med

Hunk eller feminin

Kleven påpeker at han hadde en bra barndom og oppvekst, og at det var kommentarene fra andre som satte spor. Da han senere kom ut av skapet som homofil, fikk han en identitetskrise.

- Jeg følte at jeg enten måtte være han store hunken, eller den feminine.

Valget falt på den slanke og feminine. Det startet med at han kuttet ut frokosten og fikk nye kommentarer, men denne gang på at han var slank.

- Til slutt spiste jeg bare middagene sammen med familien.

Tenker fortsatt på kroppen

Kleven er 1.84 meter høy, og som 19-åring veide han bare 55 kilo.

- Det var til slutt bare bein. Er det én gang jeg har sett i speilet og ikke kjent meg igjen, så var det da.

Siden den gang har Kleven gått opp 30 kilo, og ser vanlig ut. Han tenker fortsatt på kroppen, men mener han har en friskere tankegang.

- I svake øyeblikk kan jeg fortsatt tenke at jeg er litt tjukk.

Savnet en mannlig stemme

Han forteller at han savnet en mannsperson som kunne snakke om kroppspress da han var syk, og tror at menn har en lang vei å gå når det kommer til å snakke om følelser.

- Jeg tror nok dessverre det ligger i det at de er redd for å fremstå som svake og feminine, sier han til Adressa, og påpeker at han mener åpenhet ikke er svakt, men heller sterkt.

Hele Norges helsesøster

Tale Krohn Engvik alias «Helsesista» har tidligere jobbet som helsesøster ved flere skoler i Oslo, og er kjent for å hjelpe unge gjennom sosiale medier. Fra og med tirsdag jobber hun ikke lenger i kommunen, men fulltid som «Helsesista».

- Barn som vokser opp plukker med seg kommentarer, sier hun.

«Helsesista»: Engvik forteller at telefonen hennes er proppfull av spørsmål hele tiden. - Mange handler om kropp og at de ikke føler seg bra nok, sier hun.

Hun tror ikke internett alene har skylden for dagens kroppspress, og at barn som er oppvokst i et trygt miljø kan tåle sosiale medier-verdenen.

- Vi selv har et ansvar. Vi kan ikke bare skylde på internett, underholdningsbransjen og bloggere og så videre, sier hun.

60 000 implantater

Carina Elisabeth Carlsen står bak nettsiden Kroppspositivisme.no, og delte sine tanker rundt kroppspress og spiseforstyrrelser fra scenen. Hun forteller at hennes start på sykdommen også var en kommentar.

- Det er sosialt akseptert å kommentere kropp, sier hun.

Trond-Viggo Torgersen forteller at det nå er 60 000 implantater som puttes i norske kropper i året. Han mener det er viktig hvordan mor og far er med kropp, og at det er de menneskene som slenger kommentarer det må jobbes mot.

- I ungdomstiden tåler man mindre. Det burde stått «stengt på grunn av ombygging i hjernen», sier han og møtes med latter fra publikum.

- Når man er lege ser man mange kropper. Dere aner ikke hvor like vi er, legger han til.

Vestfrontmøtet: (F.v) Carina Elisabeth Carlsen, Tale Krohn Engvik, møteleder Håkon Haugsbø, Joakim Kleven og Trond-Viggo Torgersen.

Komplimenter på egenskaper

Engvik mener det er viktig å gi komplimenter som går på personlige ting og egenskaper, og at dette også er noe hun forteller unge.

- Dette er et valg vi alle kan ta – hvem vi velger å være.

Hun forteller at selv om det kan være lettere å føle seg trygg når man er eldre, betyr ikke det at kroppspress bare er til stede hos unge.

- Kroppspress er ikke noe som slutter ved en viss alder, sier hun.

Unødvendig

Kleven mener det er viktig å få større åpenhet og fokus på kroppspress blant menn, og håper han kan hjelpe noen andre som sliter med det samme.

- Det er så unødvendig og kaste bort så mye tid med å tenke på kropp, sier han til Adressa.