Harald Eia elsker samspill mellom debattanter og publikum. 1. august kommer han på Vestfrontmøtet.

Kronikk: Den hatefulle netthumoren

– Jeg var akkurat i London og hørte Jordan B. Peterson og Sam Harris diskutere vitenskapsreligion i nesten tre timer foran 8000 mennesker, så det blir spennende å bli med på debatt i Trondheim, forteller Harald Eia til Adresseavisen.

Eia brenner for de store vitenskapelige spørsmål, og er klar for å møte sosialantropolog og forfatter Thomas Hylland Eriksen, biolog Bjørn Grinde og nonne Katarina Pajchel til debatt på Vestfrontmøte onsdag. NRK-profil Håkon Haugsbø vil lede debatten: Kan vi tro på både Darwin og Gud? Er det en motsetning mellom vitenskap og religion?

Ønsker en bevegende debatt

– Debatter er ofte kjedelig. Ofte fungerer de dårlig fordi folk bjeffer mot hverandre, står på sitt, og bruker virkemidler for å «vinne». Det beste er når en debatt gir folket en forskyvning på hva de tenker og tror, og at man lærer av hverandre og kan tenke: «ah, det var et godt poeng, det hadde jeg ikke tenkt på før!».

Eia er først og fremst komiker og programleder, og har gjort seg kjent fra en rekke TV-programmer, som ofte kombinerer humor med store populærvitenskapelige spørsmål som arv, miljø og evolusjon. I disse dager er han blant annet aktuell med podkasten «Sånn er du» og det humoristiske spørreprogrammet «Brille».

Mange berøringspunkter

Eia mener det er mange berøringspunkter i debatten om vitenskap og religion. Både religion og vitenskap forsøker å finne ut av hva som er sant og ikke, og begge har noen hypoteser om hvordan verden ble til og hvorfor mennesker finnes.

Testiklestad: Parodien går bedre enn originalen

– Jeg er ikke troende, men er ingen glødende antireligiøs heller. Jeg holder med Darwins utviklingsteori, men hadde noen sagt til meg at de fant et fossil av en elg i de 450 millioner år gamle sedimentære bergartene øst for Trondheim, ville evolusjonsteorien fått seg et skudd på baugen, og jeg hadde stått og klødd meg i hodet, sier han og humrer.

– Biologi er som syre på troen

Det er to ulike måter å forstå verden på, og vitenskapen er den suverent beste, mener Eia, fordi det er en metode å finne sannheten på. Tro er ikke en metode.

– Vitenskap har jo hjulpet millioner – kanskje milliarder av mennesker med vaksiner, hygiene, kosthold også videre. Religion har nesten ikke hjulpet noen, for de baserer seg på noen gamle skrifter, fra en tid de ikke hadde tilgang til de metodene vi har.

På Vestfrontmøtet kommer han til å legge frem en studie om hva som skjer når folk jobber med vitenskap.

– I studien kommer det frem at mange mister troen. For eksempel biologi er som styre på troen.

Religion er ikke moralens kilde

Eia er spent på å høre hva de andre deltagerne i debatten har å si, og selv lar han seg engasjere av forestillinger om at et samfunn uten religion mister moralen sin. Han sammenligner den forestillingen med det skandinaviske samfunnet, hvor vi er veldig moralske uten så mange troende. Han mener religion ikke er moralens kilde.

– Et velfungerende samfunn trenger ikke religion. Det er en grunn til at mennesker som lever i et farlig og uforutsigbart samfunn er mer knyttet til religion. For eksempel i Midtøsten – der lever de i en skummel verden, uvitende om barna vokser opp eller ikke. Da er det lettere å begynne og tenke at det finnes en skaper, som kanskje har en plan for dem.

Legg bort forsvarsarkene

Han oppfordrer folk til å komme på Vestfrontmøtet med et åpent sinn, legge fra seg forsvarsarkene og lytte til det som blir sagt.

– Hadde det vært opp til meg så hadde vi hatt en Kahoot-avstemning før og etter debatten, for å se om det var en noen bevegelse i publikum. Hadde vært gøy å få til, vi får se.