- Jeg tror ikke vi helt skjønte hva vi takka ja til. Jeg har hele tiden sett på det som en festival, men har jo etter hvert skjønt at det er en enkeltstående konsert, sier Justad.

Ifølge Olavsfestdagene nærmet det seg 5000 solgte billetter torsdag morgen, på dobbeltkonserten med Justad og Dagny, og arrangøren tror det blir utsolgt i løpet av dagen. Kapasiteten i Borggården er 6000, noe som er både Justads og Dagnys største enkeltstående konsert hittil.

Forskrudd bilde av kroppen

Artisten synes det er bra at Olavsfestdagene at valgt «kropp», som årets hovedtema. Han mener mange har et forskrudd bilde av hvordan kroppen skal se ut.

- Det er viktig å tydeliggjøre hvor lite det har å si.

Han legger vekt på at god helse er viktig, men at det er trist å se hva unge mennesker gjør med kroppen sin.

- Spesielt unge jenter som tar operasjoner, sprøyter inn ting og retusjerer bilder av seg selv. Det er trist at folk plages så mye. De får en feil virkelighetsoppfatning etter hvert, sier han.

Handler om mer enn kropp

At ungdom kan være glad i seg selv og kroppen sin er viktig for han.

- Å forstå at det handler om så veldig mye mer. Når du treffer et nytt menneske, så er det ikke kroppen du ser på. Det er sjarm, interesser, lidenskaper og egenskaper du i mye større grad ser på.

- Å være trygg på seg selv, blir jeg sjarmert av, sier han.

Merkelapper

I mars gjestet han NRK-programmet «Lindmo», hvor han fortalte om arbeidet med sin siste plate. I programmet snakket han om at vi som bitte små blir lært å sette merkelapper og begrep på nesten alt vi gjør. Rett etter besøket ble han omtalt som bifil.

- Vi må ta et valg om hvem vi er som menneske. Enten det handler om politikk, lidenskap, yrke – eller kjærlighet og legning. Og for veldig mange, meg selv inkludert, er ting mer flytende. Jeg har ikke definert meg selv som bifil, det er det media som har gjort.

Blir forelsket i mennesket

Han mener faren med å sette ting i system eller bås, er at vi mister nyanser. Det er ikke nødvendig å definere seg som homofil, bifil eller heterofil, ifølge den populære artisten.

- Jeg tror for veldig mange, spesielt unge, så blir det verre – fordi de mister muligheten til å utforske og finne ut hvem de er. Nettopp fordi de er redd for å få et stempel på seg, før de egentlig vet det selv. Fordi for å finne ut hvem du er, må du teste det, og kjenne på det, sier Justad og fortsetter:

- Jeg sa i intervjuet at jeg kan bli forelsket i mennesker fremfor kjønn. Ti minutter etter jeg hadde sagt det, sto det at jeg hadde kommet ut av skapet som bifil. Hele poenget mitt var jo at man ikke trenger definere det.

Lokale overraskelser

Han forteller at de gjennom sommeren har jobbet mye med forberedelser til torsdagens konsert. Justad røper også at det blir noen overraskelser.

Stige: På Sommerfesten på Giske falt han ned fra den, noe som resulterte i blått bein og ribbein. - Det gjorde vondt å le to uker i etterkant, sier han. Her fra Samfundet i april.

- Jeg kan si at det kommer noen lokale gjester. Også er jeg veldig glad i å bruke hele området, så det kommer man kanskje til å merke – jeg vil prøve å løfte noe av det som er selve signaturen til Trondheim. Såpass kryptisk må jeg nesten være, sier han med et lurt smil.

Trøkk i trøndere

I april spilte han tre utsolgte konserter i storsalen på Samfundet. Han husker godt at han måtte gå til monitorteknikeren flere ganger i løpet av kvelden for å få hjelp til å høre seg selv, grunnen var høyt volum og allsang i publikum.

Les anmeldelsen fra konserten på Samfundet her.

- Trøndere er kanskje det nærmeste man kommer til nordlendinger når det gjelder trøkk på konsertene. Det er en slags råskap i publikummet her, som man kanskje ikke finner i like stor grad på Østlandet.

Fan av Kristoffer Lo

Justad er en travel mann, men håper likevel han får tid til å se andre artister mens han er i byen.

- Tenkte jeg skulle se litt av Dagny, sier han og ler, før han legger til:

- Jeg har lyst til å rekke Kristoffer Lo og Ola Kvernberg. Jeg bruker som regel å være gjennomvåt etter konsertene mine, så hvis jeg rekker å tørke meg, skal jeg løpe bortover og se noen låter med de. Jeg er veldig glad i Kristoffer.