Det er vanskelig å se og høre for seg to mer forskjellige konserter med jevngamle artister på samme arena på to kvelder enn Grace Jones og Bonnie Raitt i Borggården denne uka. Begge er stilskapende foregangskvinner i sin sjanger, med særdeles gode band i ryggen. Mens Grace Jones er fyrverkeri og pangopplevelse med mektig iscenesettelse, opptrer Bonnie Raitt med tilforlatelig, langsom glød.

Begge konsertene var gode på sine premisser. En forutsetning for å sette skikkelig pris på Bonnie Raitts varme kjærlighetserklæring av en konsert, er å godta at hun helt bevisst spiller og opptrer for flere tusen på en utescene omtrent slik hun ville gjort det i en innendørs klubb med plass til en brøkdel så mange. Hun lar musikken, bandet og stemmen tale, uten å ty til stadionrockens mest effektive dramaturgigrep.

Det siste gjør nok at konserten til Raitt kunne virke litt tam om en ikke hører helt etter og blir med inn i musikken. Særlig når lydnivået på de mest stillferdige sangene var i laveste laget. Samtidig er det noe befriende med en artist som satser alt på det er nok med musikken og hverdagslig framtoning med tradisjonell musikk.

Signaturen til Bonnie Raitt er slidegitarlyden og stemmen, som til sammen gir raspende, varm americana med lyden av levd liv, enten hun lener seg mot blues, country, soul eller rock. Mens stadig flere artister i dette formatet serverer nøyaktig de samme sangene hver kveld, høres det ut som om Raitt og bandet vedlikeholder nerven ved å gjøre justeringer. En fjerdedel av settet hun leverte i Trondheim var annerledes enn det hun spilte i København tidligere i uka.

Takknemlig artist: Bonnie Raitt lot seg begeistre både av rammen for konserten i Borggården og mottagelsen hos publikum under konserten onsdag.

Et av de mest kompetente bandene i sjangeren som har spilt i Trondheim skal ha noe av æren for at konserten på sitt beste ble mer enn solid. Med tangentmann Jon Cleary som en slags bandleder og toppfolk i alle ledd fra det beste av tradisjonell musikk de siste 30 åra, låt det så ujålete elegant at de som verdsetter sånt sto med store glis under konserten.

Enten hun synger egne sanger eller hyller forbilder som Moose Allison, Skip James eller John Prine er det noe raust over attityden til Raitt. Et av høydepunktene kom da hun satte seg ved tangentene og varslet sangen hun har skrevet som har betydd mest for henne som artist, «Nick Of Time» fra det store gjennombruddsalbumet med samme navn fra 1989.

Det mest spesielle øyeblikket ble likevel en makeløs tolkning av John Prines «Angel of Montgomery», tilegnet «alle kvinner som ikke er så heldige som oss». Raitt har eid den sangen siden hun spilte den inn som 24-åring i 1974. Måten hun i Borggården sang åpningslinja «I'm an old woman named after my mother» på, som snart 69-åring, ga sangen og tolkningen en dypere dimensjon, med større autoritet av levd liv.

Hun er god både som låtskriver og fortolker, med evne til å plukke sanger også fra litt overraskende hold, som 80-tallsrock fra INXS og Talking Heads. Sistnevntes «Burning Down The House» er en fest av en sang, men der hadde bluesrockvarianten til Raitt tålt mer guts og råskap.

Heldigvis sørget ekstranumrene for at konserten fikk det siste løftet den trengte for å bli mer enn en «solid firer». Først med velfortjent kjærlighetserklæring til bandet, så en dypfølt versjon av en av verdens beste sanger, Richard Thompsons «Dimming of The Day», perfekt for settingen i Borggården. Da hun rundet av med saftig bluesrock av Fabulous Thunderbirds, låt det som en kjærlighetserklæring til det trønderske publikum, en kveld med jevn flamme mer enn store smell.

Anmeldt av TERJE EIDSVÅG

Dette spilte Bonnie Raitt:

1. No Business

2. Need You Tonight

3. One Belief Away

4. Everybody's Crying Mercy

5. Devil Got My Woman

6. Have a Heart

7. Love Letter

8. Something to talk About

9. Nick Of Time

10. Angel of Montgomery

11. Never Make Your Move to Soon

12. Burning Down The House

13. I Can't Make You Love Me

14. Dimming Of The Day

15. I Believe I'm In Love With You

Les også anmeldelsen av Grace Jones i Borggården