- Det er nå ganske nøyaktig et år siden vi var i studio og spilte dette inn. Jeg følte opptredenen i Trondheim var en fin anledning til å gi ut «Jordsjukantologien» som digitalt album, sier Stein Torleif Bjella.

Les vår anmeldelse av boka «Jordsjukantologien her

«Jordsjukantologien» er Bjellas første diktsamling, og ble godt mottatt ved utgivelsen i fjor høst. Noen av disse diktene hadde han fremført med musikalsk backing på konserter oppigjennom årene, og Bjella følte behov for å dokumentere dette.

Trønderdominert band

Dette ble gjort i Amper tone studio i fjor sommer, med produsent Bård Ingebrigtsen og Bjellas faste bandmedlemmer Geir Sundstøl, Eirik Øyen og Kenneth Kapstad. Bjella har en tendens til å samle trøndere rundt seg. - De fire andre står for det musikalske, jeg konsentrerer meg om teksten i mitt første innspilling av spoken word, eller det som jeg innbiller meg er spoken word da, sier Bjella.

- Det er jo talking blues på mitt vis, sier Bjella, som er godt fornøyd med selskapet han havner i om man skal finne norske sammenligner; Jan Erik Vold, Lars Saabye Christensen, Tom Stalsberg, Arild Nyquist, Odd Børretzen. Så har han opplagt et forbilde i Tom Waits som har bedrevet tilsvarende.

Utvidet repertoar i kveld

I alt 12 dikt er med på albumet, i boka er det 50. Det vil også være et annet og kraftig utvidet antall dikt Bjella og det samme bandet skal fremføre på Olavsfestdagene i Vår Frue kirke i dag.

Bjella har lest dikt innimellom de vanlige låtene i mange konserter, ikke minst når har spilt solo. Men kun én gang tidligere har han og bandet hatt en rendyrket spoken word-opptreden. Det var på jazzfestivalen på Kongsberg.

Forskjellig format, samme tematikk

- Det blir nok flere opptredener etter hvert, men ikke veldig mange, sier Stein Torleif Bjella om diktene som har tematikk ikke veldig langt unna sangene folk kjenner enda bedre. Også diktene er skråblikk om livet i mindre tettbygde strøk, med treffsikre spark til så vel urbanister som storbønder, hyllester til bygdeoriginaler spesielt og utenforskap generelt. Når Bjella skriver låttekster, bygger han gjerne opp konkrete historier. I diktene kan det være mer åpne innfall, men bygget rundt tanker, observasjoner, paradokser om livet han ser rundt seg fra sin base i Ål i Hallingdal.

I 2016 kåret Adresseavisen Bjellas «Gode liv» til årets beste norske album

- Nå har du gjort fire album, en diktsamling, en spoken word-samling, og vært gjenstand for en teaterforestilling rundt den samme tematikken. Det logiske neste skrittet er vel en roman?

Lager låter til nytt album

- He, he. Tja. Jeg har jo faktisk gjort nedtegnelser gjennom en periode som jeg ikke helt vet hva kommer til å ende som. men det som er helt sikkert er at nå i første omgang vil det vært sangtekster og enderim som gjelder. Jeg har booket studio i oktober til innspilling av mitt femte album, og da må jeg ha låtene klare, sier Stein Torleif Bjella.

Ole Jacob Hoel951 98 722ole.jacob.hoel@adresseavisen.no