Helt siden Olavfestdagene i fjor har det pågått en innsamlingsaksjon for å gi Nidarosdomen ny belysning. 2. august ble det kunngjort i en pressemelding at Odd Reitan og Gustav Witzøe bidrar med de siste millionene.

Nidarosdomens innvendige belysning har vært for dårlig, og har hatt behov for midler til ny lyssetting for å framstå i all sin prakt for besøkende og på TV-sendinger. Totalkostnaden for ny belysning anslår til om lag 23 millioner kroner.

Kan endelig senke skuldrene

Steinar Bjerkestrand, direktør ved Nidaros Domkirkes Restaureringsarbeider (NDR), kunne endelig senke skuldrene da kan fikk beskjeden om at de siste pengene falt på plass i forrige uke.

– Det er så flott at Reitan og Witzøe hjelper oss med å endelig komme i mål med innsamlingen. Vi har jobbet for fullt siden i fjor etter at regjeringen ga 10 millioner, og antydet at vi burde sette i gang med prosjektet om bedre lyssetting.

«Det blir lys i Domen»: Torsdag ble det feiret med kake på Bjerkestrand sitt kontor på NDR. Fra venstre Odd Reitan, Steinar Bjerkestrand og Gustav Witzøe. Foto: Privat

Bjerkestrand forteller han er veldig takknemlig for alle som har bidratt med penger, både fra private og offentlig institusjoner, i tillegg til folk som har vippset penger.

– For oss er dette en fantastisk nyhet på tampen av Olavfestdagene. Nå kan vi trykke på startknappen og endelig komme i gang, sier han til Adressa, og innrømmer at det ligget enn vis uro i han om hvorvidt pengeinnsamlingen skulle komme i boks.

Nå står de ovenfor en stor jobb, og mangfoldige meter med lyskabler skal installeres før Nidarosdomen bokstavelig talt kan bli sett i et nytt lys.

– Vi satser på å bli ferdig til julekonsertene setter i gang jula 2019, meddeler Bjerkestrand.

Innsamling fra mange hold

Reisen har vært lang for å få både private sektorer og offentlige etater til å stille opp med penger. I fjor sommer meddelte daværende kulturminister, Linda Hofstad Helleland, at regjeringen ville innvilge 10 millioner kroner til formålet om ny lyssetting. Dette satte i gang prosjektet, og regjeringen utfordret trønderne til også å bidra med penger. Flere slengte seg med på innsamlingen. Sparebank 1 SMN, Nordenfjelske Bykreditts Stiftelse og Thomas Angells Stiftelser har også gitt betydelig bidrag til spleiseaksjonen, ifølge pressemeldingen.

I tillegg donerte Håkon Bleken flere kunstverk til inntekt for aksjonen.

I juni vedtok Trøndelag fylkeskommune og Trondheim kommune å bidra med hele 5 millioner hver til prosjektet.

Gustav Witzøe har gått inn med penger gjennom selskapet Kverva. I pressemeldingen forteller han dette om hvorfor Kverva går inn i nettopp dette prosjektet:

«Også for oss på trøndelagskysten har dette i manns minne vært nasjonalhelligdommen som har symbolisert håp og tro, selv når kystens slitere befant seg i den dypeste dal. Domen lyser fortsatt opp i både sorg og glede. Vi setter stor pris på å kunne delta i et spleiselag for at denne unike kirken kan kaste enda mer lys over folk og land også i fysisk forstand.»