Denne amerikanske romantiske komedien er voksenfilm for vår tid, spesialsydd for en stor og voksende gruppe, også blant potensielle kinogjengere: Mennesker over 60 og et godt stykke oppover som har vokst opp med ungdomskultur og som pensjonister fortoner seg radikalt annerledes enn pensjonister før dem i historien. Ikke minst på film.

Aldri før har det vært laget filmer om sterke kvinner i 70-80-årsalderen som drikker, flørter og snakker om sex til lyden av Roxy Music, Tom Petty og Meatloaf. «Book Club» fortoner seg som en velstående, amerikansk variant av de britiske «Hotel Marigold»-filmen, tilsatt en liten klunk av «Fifty Shades of Grey». Til en glamorøs Hollywood-variant av «Hustruer 40 år etterpå».

Det er lett å harselere over «Book Club», og god er filmen ikke, selv om den er ganske underholdende. Den har flere fornøyelige scener som tar vår tid ganske godt på kornet. Den gir dessuten fascinerende møte med tre ikoniske, flotte skuespillere fra 60-70-tallet.

Mens musikkbransjen er full av 70-åringer i sentrale roller, har de fleste av dem og særlig kvinnene for lengst blitt henvist til biroller, gjerne som besteforeldre, i filmbransjen. «Book Club» har fire gamle venninner i sentrum, med ektefeller, barn og gamle og nye flammer i kretsen utenfor.

Jane Fonda, Diane Keaton og Candice Bergen holder seg godt til å være filmskuespillere som skinte som sterkest for rundt 40 år siden. Mary Steernburgen er nærmest en ungjente i flokken som 65-åring, men hun spiller også den eneste som fortsatt er gift med samme mann.

Filmen skyter forsiktig fart når lesesirkelen til de fire venninnene setter «50 Shades Of Grey» på planen. Det fører både til Viagra-scener og nettdating og flere fornøyelige blikk på 70-årsalderen som de nye 50-årsalderen eller noe sånt. Filmen skjemmes av at den blir vel såpeoperapreget, som en slags pensjonistvariant av «Sex og singelliv», fotografert med filter som gjør bildene og kvinnene mer funklende enn godt er.

Gamle flammer: Don Johnson og Jane Fonda går omsider til sengs, lenge etter deres første romanse for en filmstjernealder siden i «Book Club».

39 år etter at hun fikk Oscar for «Hjemkomsten» spiller Jane Fonda en kynisk diva og hotelleier mot en gammel flamme, spilt av Don Johnson. «Jeg har ikke ligget med menn jeg liker siden 90-tallet», bemerker hun til venninnene, før 80-årige Fonda går til sengs med 68-årige Johnson.

40 år etter at hun fikk Oscar for «Annie Hall», er Diane Keaton fortsatt morsom, som fryktsom enke som sjekkes opp av en pilot, spilt av 10 år yngre Andy Garcia. Manuset og regien til Bill Holderman får ikke maksimalt ut av veteranene. Candice Bergens rolle og prestasjon er den beste, 48 år etter «Soldier Blue», med sårbarhet og selvironi som ufrivillig skilt dommer på nettdating.

I små, men gode biroller er aldrende mannlige toppskuespillere som Richard Dreyfuss (70) og Wallace Shawn (74) med på å gjøre «Book Club» interessant og severdig til å være såpass middels. Særlig for folk som med glede ser tilbake på 70-tallet i amerikansk film og/eller i sitt eget liv.

Anmeldt av TERJE EIDSVÅG

Les også anmeldelsen av premiereaktuelle «Mission Impossible - Fallout» med topp action i norske fjell