På en perfekt sommerdag med solskinn og varme, blir det jo kos og fest uansett.

- Når det regner som nå i kveld, får du ikke noe gratis. Du må jobbe intenst for å få publikum på din side. Det er ikke sikkert det er så dumt utgangspunkt, sier Prepple Houmb når vi møter vokalisten sammen med gitarist og låtskriver Kjartan Kristiansen før lydprøvene fredag ettermiddag.

Trodde ikke de ville fylle Sverresborg

Det er ikke tvil om at den utsolgte konserten på Sverresborg betyr mye for bandet. De var skeptiske til konseptet, redd for at de skulle ende med å spille for et spedt befolket amfi. De drømte ikke om at det skulle bli utsolgt på kort tid.

De første publikummere på plass: Allerede før klokka fire hadde de første publikummere stilt seg opp foran sperringene,.

- Prepple ville vi skulle spille på Samfundet han, før han innså at vi ikke ville fått plass til utstyret vårt engang der. Men det ville jo vært kult med Studentersamfundet igjen, sier Kjartan.

Veteranbandet har fått mye bra respons på konsertene sine denne sommeren, det er tydelig at de trives på scenen.

Kjartan Kristiansen på lydprøve fredag ettermiddag.

Det gjeveste han kan gjøre

- Å stå på en scene og spille for mange folk, det er det aller gjeveste jeg kan holde på med, sier Kjartan.

- Nå er det gøy, og det har vært det i mange år nå, istemmer Prepple, som understreker at det aldri har eksistert noe annet alternativ enn å gjøre sitt aller beste for at konserter skal bli bra.

– Men vi er jo ikke musikere, men musikanter, og vi har lov til å være skranglete, tilføyer Kjartan.

Bassist Aslak Dørum og Kjartan Kristiansen på lydprøve.
Prepple Houmb

Sverresborgkonserten for ti tusen publikummere er ikke tidenes største konsert i hjembyen. De har spilt et par konserter på torget for enda flere folk. Men ingen trenger være i tvil om at denne konserten betyr mye for bandet, og at de er takknemlig for publikums oppslutning.

Da Dumdum covret Abba

For Kjartan benyttes også besøket i hjembyen til å sikre seg noen av de gamle mastertapene fra innspillingen av bandets tre første album, som er blitt funnet i arkivet til den avdøde produsenten Roger Valstad. Blant kjente låter som «Boom Boom» og «Hull i himmelen», dukket det opp en glemt perle, Dumdums versjon av Abbas «Mamma Mia». Bandet likte å provosere rockfolket med å covre politisk ukorrekte poplåter, men «Mamma Mia» var den eneste de faktisk spilte inn i studio med tanke på utgivelse.

Fant gammel Dumdum-skatt: På tampen av 80-tallet spilte Dumdum Boys inn en cover av Abbas Mamma Mia. Fredag ble opptaket gjenfunnet i Trondheim. Prepple Houmd og Kjartan Kristiansen gleder seg til gjenhøret.

- Jeg syntes den var for dårlig og satte foten ned den gangen. Men jeg er veldig spent på å høre den igjen nå, sier Prepple.

For mange tall på akkordene

«Mamma Mia» blir ikke å høre på fredagens konsert, men repertoaret er fullt av egne hitlåter fra gamle dager, og litt yngre dager, med to låter fra det siste albumet som det ferskeste. De har også spilt «Torden i det fjerne», singlen de ga ut i vinter, på noen konserter. Det skjer ikke i kveld, selv om den ville passet rent meteorologisk.

- Den er for komplisert, det er for mange tall på akkordene, sier musikant Kjartan med sitt lure glis. De har spilt inn en del flere nye låter i løpet av det siste året. Men hva som skjer med dem, med tanke på utgivelse, aner de ikke.

Ganske trolsk stemning under borgen noen timer før fredagens konsert.
Dumdum Boys' rigg: Neppe plass til den i Studentersamfundet der Prepple helst ville de skulle spille.

- Popbransjen er blitt så komplisert, det er vanskelig å vite hva slags format man skal velge. Vi får se det an, sier Kjartan og får støtte i manager Steinar Vikan.

Manageren blir med på gitar

Oppvarmingsbandet Honningbarna blir på scenen på en låt. Vikan er også blitt beordret til å spille gitar på «Hagelangs», den om at man ikke har flyttet, men rømt, ettersom Byåsen er hans oppvekstområde. Prepple og Kjartan har ikke samme forholdet til Sverresborg.

- Jeg trodde konserten var på gressmatten på andre siden av gata, sier Prepple, og de to begynner å mimre om en legendarisk konsert med deres første band Wannskrækk i Vestbyens klubbhus, som endte med blant annet heftig misbruk av brannslukkingsapparat og storstilt politioppbud.

Prepple Houmb på lydprøve.
Prepple og Kjartan på lydprøve.

Denne gangen er politi og vaktmannskap definitivt på bandets egen side, det opprørske bandet som i sin tid rømte fra byen er blitt profeter i egen by.

Hvor «trønderske» er Dumdum?

Hvor bekvemme de er med sin trøndertilknytning har variert opp gjennom årene. Hvor trønderske føler de seg egentlig nå?

- Jeg er i hvert fall såpass til trønder at jeg avslører hva som bor i Per Sandberg bak den sleivete sjarmerende trønderstilen som gjør at han har sluppet unna med så mye. Jeg har begynt å savne de kjedelige statsrådene, sier Kjartan.

– Siden de skal ta avgjørelser som kan bety store konsekvenser for livene til folk, er det helt greit at de er litt grå og faktaorienterte.

Når Sør-Trøndelag blir oppspist

Mens resten av landet kan bli sjarmert av sleivete trøndersjarm, tror gjengen at det vil ta adskillig lengre tid før den sjølgode RBK-supporteren med snurrebart vil vinne Norges øvrige befolkning.

De har ikke sett trønder-videoen som hyller fylkessammenslåingen.

– Det er i protest mot at vi ikke fikk være med, ler Kjartan – som ellers følger spent med i prosessen der lille Sør-Trøndelag blir slukt av nordfylket.

– Bare vent, snart er Kolvereid hovedstad i Trøndelag, sier Kjartan Kristiansen før han begir seg mot scenen og soundcheck.