For snakk om pangstart for landsdelens egne forfattere!

To sekser, en femmer og en firer for fire bøker av lokale forfattere er ikke hverdagskost i en og samme uke.

Adresseavisen har tradisjon for å følge bokhøsten tett, både regionale, nasjonale og internasjonale forfattere.

I år har rushet av sentrale utgivelser kommet tidlig. Bokhøsten startet allerede på tampen av juli. I forrige uke hadde vi anmeldelser av åtte sentrale norske utgivelser. Like mye blir det denne uka. Og da har vi valgt bare de mest sentrale.

Gledelig nok har mange av de sentrale utgivelsene lokal forankring. I dag har våre anmeldere vurdert fire av dem, med stor begeistring. (Den ene, Jakob og Neikob, har egentlig offisiell utgivelse først neste uke, men vi klarte bare ikke å dy oss).

Det blir gjerne mest oppmerksomhet rundt de store nasjonale dragerne, skjønnlitterære bøker eller biografier eller annen sakprosa som blir norsk felleseie. Men en stor del av omsetningen hos bokhandlerne er lokalt fundert, både lokale forfattere med nedslagsfelt i hele landet, eller de rent lokale fenomenene.

Boksjangre med spesielt godt grep på mange lesere er historie / lokalhistorie generelt og bøker fra andre verdenskrig spesielt – pluss kriminallitteratur.

Mørk trondheimshistorie: Roar Ræstad skriver lokalt, han skriver krim og han skriver krigshistorie.

Historiker Roar Ræstads serie med krimbøker med handling fra Trondheim under andre verdenskrig er et kinderegg; den er lokal, den handler om krigen og er en krim. Når den tredje boka i rekken i tillegg blir møtt med så stor begeistring av vår anmelder, må den bare bli en lokal suksess. Kanskje går det også mot et nasjonalt gjennombrudd?

Historien til Ræstad har mange berøringspunkter med en annen romanutgivelse med lokalt tilknytning. Simon Strangers «Leksikon om lys og mørke» er historien om Bandeklosteret til Henry Rinnan. Interessen her i Trondheim er svært stor, og mye tyder på at dette blir en av høstens mest omtalte, også nasjonalt.

Trøndelags skjønnlitterære fyrtårn er Anne B. Ragde, Carl Frode Tiller og Erlend Loe. Av disse er det bare sistnevnte som gir ut roman i høst, og vi gleder oss stort til den. Før den tid får vi da mulighet til å stifte bekjentskap med noen av de andre spennende navnene fra vår egen landsdel. I denne uka kom den første boka på seks år fra den underfundig fabulerende og brageprisvinnende veteranen Marita Fossum. Allerede neste uke kommer Johan Mjønes nye roman, «Heim», kanskje den første norske roman noensinne med hovedhandling fra Kyrksæterøra?

Høst-aktuell: Bokhøsten byr i september på en ny roman av Erlend Loe.

Trondheim er kunnskapsbyen, det blir grundig understreket av at krefter på Vitenskapsmuseet har slått seg sammen om en grunnleggende, men populærvitenskapelig, bok om mennesket. Hva det innebærer å være menneske, om enn i en ganske annen forstand, er utgangspunktet også for Kari Stais serie om Jakob og Neikob, som har nådd sitt foreløpige høydepunkt med den femte boka i rekken.

Om de fire bøkene vi har anmeldt i dag er representative for kvaliteten på resten av den trønderske bokhøsten, går vi mot et litterært gullår.