Den ni tonn tunge skulpturen som er over tre og en halv meter høy er plassert ved Fosenkaia, og er ett av flere offentlige kunstprosjekt den dansk-norske kunstnerduoen har jobbet med de siste årene. De står bak installasjoner og skulpturer i store byer over hele verden.

Les også: Nå er det klart hvor Elmgreen og Dragset-skulpturen skal stå i Trondheim

Uten avduking

- Vi har laget en skulptur som aldri blir avduket. Selve «duken» er i hvitmalt, rustfritt stål, og tittelen «Forventning» er jo noe man dealer med hele livet, både egen forventning og forventninger fra andre. Men det er ikke alltid like lett å leve opp til. Som trønder kjenner jeg på forventningene ved å komme tilbake hit og lage en skulptur på en flott plass foran jernbanestasjonen, sier Dragset, som er født og oppvokst i Trondheim.

- Når man lager offentlige skulpturer er det alltid mange meninger om disse, og det er alltid mange som er kritiske til hva som kommer ut i byrommet fordi det er noe alle ser. Det handler jo om fellesrommet vårt. Men her gir vi folk muligheten til selv å forestille seg hva som skjuler seg under duken. Og det kan jo være hva som helst under her, sier Elmgreen, og legger til at hvis det er noe bestemt man forestiller seg så kan man godt oppfatte skulpturen slik.

De har samarbeidet siden de traff hverandre i København på midten av 90-tallet. Begge bor og arbeider i Berlin. Og selv om Elmgreen & Dragset er et etablert og betydelig navn i den internasjonale kunstverdenen, er de litt nervøse foran avdukingen i Trondheim.

LES OGSÅ: - En utstilling som dette gir håp i en vanskelig tid

Litt nervøse

- Ja, vi er litt nervøse, sier Dragset, og sikter til at han kjenner mange i byen her og er litt tettere på dem som nå får skulpturen i nærområdet sitt.

- Men det er veldig bra at vi også her får et publikum som ikke bare er et kunstpublikum. Dette er jo for alle brukere av byen, supplerer Elmgreen.

Verket er en del av satsingen på kunst i offentlige rom og har en prislapp på 3,9 millioner kroner, finansiert av Trondheim kommune, Bane NOR, og Trøndelag fylkeskommune. Opprinnelig skulle skulpturen plasseres utenfor Trondheim sentralstasjon, men på grunn av omfattende byggearbeider måtte de finne en alternativ plassering.

- Det kunne ha tatt opp mot ti år før vi fikk skulpturen på plass dersom vi skulle ha ventet til stasjonsplassen sto ferdig, og da ville trolig forventningen blitt altfor stor, sier Dragset. De er begge godt fornøyde med at skulpturen vil bidra til å skape en tydeligere plass der den står vis-à-vis statuen av Stadsingeniør Dahl.

Oppdraget fikk de to allerede i 2012. Men de har blitt vant til at ting tar tid.

Les også: Avdukes etter tre års utsettelse

Tålmodighetsprosjekt

- Når man lager utendørsprosjekter som kunstner må du være veldig tålmodig. Det er alltid store forsinkelser under produksjonsprosessen. Vi arbeider nå med et stort prosjekt foran messesenteret i Miami, og det er også forsinket med to år. Det normale er faktisk at det tar to år ekstra, sier Elmgreen.

Avdukingen av skulpturen «Forventning» i Trondheim markerer starten på årets sesong for de to kunstnerne. I september skal de ha en stor retrospektiv utstilling på Whitechapel Gallery i London.

I oktober står Paris for tur med et temporært utendørsprosjekt på Place Vendôme. De skal fylle plassen med en mengde små sjøstjerner i bronse.

- Det skal forstille at en stor flodbølge har flyttet sjøstjernene inn til Paris, eller at de har flyktet fra all plasten i havet, forklarer kunstnerne om verket som etter Paris skal vises andre steder i Frankrike. Det er travle tider for duoen, oppdragene står i kø, over hele verden.

200 reisedager i året

- Vi er ikke helt glemt, ennå, sier Dragset humrende.

- Og dere jobber tett sammen fortsatt?

- Det er jo snart 15 år siden vi var kjærester, så nå er vi bare bestevenner. Men vi ser hverandre nesten mer enn vi ser våre respektive, for vi reiser jo så mye sammen, sier Elmgreen.

Med rundt 200 reisedager i året blir det mange Airbnb-opphold, og netter på hotell.

- Vi har blitt gode på å skape en rutine for oss selv, å være på reise har blitt en del av livene våre. Og når jeg er i Trondheim bor jeg hos familien min, sier Dragset.

Les også: I 2015 ble Elmgreen og Dragset utnevnt til æresdoktorer ved NTNU

- Blir satt pris på

- Dere er æresdoktorer ved NTNU, hva betyr det?

- Jeg har på meg ringen min, men det er ingen forpliktelser knyttet til dette, derimot har vi en undervisningsrett. Men den har vi ikke benyttet oss av ennå, sier Dragset og fortsetter:

- Det er en flott æresbevisning. Men nå spørs det om vi får komme tilbake til Trondheim etter at denne skulpturen er avduket, men foreløpig føler vi at vi har fått mye oppmerksomhet i hjembyen min.

Både Ingar Dragset og Michael Elmgreen vil være til stede når ordfører Rita Ottervik skal avduke «Forventning» på Fosenkaia torsdag 16. august kl.15.30.