Det var kanskje en og annen trøndersk Linkin Park-fan som sperret opp øynene i møte med avisstativene i helga. På forsiden av lørdagens Adresseavisen var bandets logo godt synlig i en større annonse.

- Jeg har hørt om Linkin Park, men det var ingen av oss som visste om forbindelsen mellom logoen og bandet, sier Bjarne Berg, daglig leder i Rosenborg Reklame.

Boligprosjektet Lade park er under bygging i Trondheim, og aktørene bak annonserer for tiden både i papiravisa og på nettet. Som en del av reklamepakken har Lade park fått en logo som er identisk med logoen Linkin Park har brukt siden 2007.

- Ikke røffe nok i musikksmaken

Aktiv Nybygg og Haw gruppen er henholdsvis megler og utbygger. Mandag formiddag, etter at Adresseavisen tok kontakt med Rosenborg Reklame, var logoen fjernet fra Lade parks nettside og fra fremtidig annonsemateriell.

Lade park annonserte for boligprosjektet på forsiden av lørdagens utgave av Adresseavisen.

- Vi har besluttet at logoen er for lik. Ingen har noen nytte av å koble et høyrøstet amerikansk metalband til et leilighetsprosjekt på Lade. Vi er tydeligvis ikke røffe nok i musikksmaken vår til å kjenne til forbindelsen mellom dette symbolet og bandet, sier Berg.

Han forklarer at det ikke er gjort noe ondsinnet plagiat, men at designen er hentet fra Adobe Stock, hvor man som abonnent kan laste ned illustrasjonsbilder og grafikk.

Søker man i Adobe Stock og i bildedatabasen Shutterstock, finner man flere varianter av LP-logoen som er identisk med Linkin Parks logo.

Ikke en sak for plateselskapet

Navnelikheten mellom nu metalbandet Linkin Park fra USA og Lade park er ifølge Berg også tilfeldig.

- Vi ville ha med bokstavene «L» og «P», og inspirasjonen er hentet fra Adobe Stocks symbol-utvalg. Den er ikke lastet ned fra Linkin Park sine sider. Det ville vært helt uetisk. Vi ville aldri brukt den om vi visste at det var logoen til et band.

Slik så nettsiden til boligprosjektet Lade park ut frem til mandag formiddag. Da ble logoen som også brukes av det amerikanske bandet Linkin Park fjernet.

Det er Warner Bros. Records som gir ut Linkin Park. Warner Music Norge anser logobruken som en ikke-sak for dem, og ønsker ikke å kommentere.

Inger Berg Ørstavik er ekspert i opphavsrett og jobber som førsteamanuensis ved institutt for privatrett ved Universitetet i Oslo. Hun sier at det ikke skal så mye til for at noe kan kalles et åndsverk.

- Men en helt enkel grafisk figur er ikke nødvendigvis det. En så enkel logo er jeg usikker på om vil ha beskyttelse i Norge, sier hun.

- Med en så enkel grafisk design som spiller på bokstavene man bruker, kan man lage noe tilsvarende uten å vite om den andre logoen, sier Inger Berg Ørstavik som er ekspert i opphavsrett.

Når logoen ligger lovlig på disse sidene, kan man tegne en lisens og bruke den, forklarer hun.

- Med en så enkel grafisk design som spiller på bokstavene man bruker, kan man lage noe tilsvarende uten å vite om den andre logoen. Det er en av grunnene til at vernet er begrenset, legger Berg Ørstavik til.

Endret logoen etter selvmord

Linkin Park-logoen så dagens lys i 2007, i forbindelse med utgivelsen av plata «Minutes to Midnight». På sin Instagram-profil skriver designeren Frank Maddocks at han er mannen bak. Maddocks har bidratt på utgivelsene til en rekke store navn som Green Day, Sheryl Crow, Deftones, Wu Tang Clan, Cypress Hill og norske Nico & Vinz, ifølge Allmusic.

Maddocks har senere laget et heksagon, eller en sekskant, av logoen. Etter at Linkin Park-vokalist Chester Bennington tok sitt eget liv i juli i fjor, har bandet tatt i bruk en ny versjon av logoen.

Frontfigur Chester Bennington (storskjermen) tok sitt eget liv i juli 2017. I november samme år mottok Linkin Park prisen for «favorite artist alternative rock» under American Music Awards. Fra venstre Rob Bourdon, Mike Shinoda og Brad Delson.

Ifølge musikknettstedet YourEDM la bandmedlem Mike Shinoda ut den nye logoen på Twitter etter Benningtons død. Sekskanten, som med hver sin side skal representere hvert av Linkin Parks medlemmer, mangler i den nye versjonen en av sidene.

Linkin Parks debutalbum «Hybrid Theory» ble 2000-tallets mest solgte album, og bandet har til nå solgt over 70 millioner album. De resterende medlemmene er fortsatt aktive etter Benningtons død.