Stillasene og presenningen på store deler av Britannia hotell er nå fjernet. Fasaden og tårnet er pusset opp etter gammelmåten, forteller Arne Opsal, prosjektleder og teknisk sjef ved E.C. Dahls Eiendom.

- Vi har sandblåst alle malingslag på fasaden. Gjennom alle år har den blitt malt og overflatebehandlet slik at det har blitt for tett, noe som fører til muggskader og ødeleggelser på konstruksjonen, sier Opsal. Med bistand fra eksperter ved Sintef har de restaurert fasaden med kalkpuss.

Les også: Britannia lyser ut stillinger over hele verden

Restaurert etter gammelmåten

- Vi har gått tilbake til gammelmåten, men med ny teknologi. Målet er at vi med dette skal unngå råteskader i fremtiden. Fasaden har blitt noe mer kremhvit enn tidligere, og det er fordi vi har benyttet armert kalkmaling som puster, sier Opsal. Rosettene på veggene har også vært gjennom en totalrestaurering.

Rosettene på Britannia var i ferd med å forvitre og har blitt totalrestaurert. Foto: Richard Sagen

- De var i ferd med å forvitre, men nå fremstår de nærmest som nye. Det samme gjør det store tårnet på Britannia. Det var utført i sink, og har blitt lappet på i flere lag.  Men nå har vi gjort skikkelig blikkenslagerarbeid på tårnet, også der etter gammelmåten, sier Opsal.

Tårnet har fått nye beslag og er pusset opp etter gammelmåten, ifølge teknisk sjef Arne Opsal. Foto: Richard Sagen

Les også: Skal bygge opp Norges største vinkjeller

Helt ferdig i oktober

Fasaden ved inngangspartiet er fortsatt under restaurering og skal stå ferdig i månedskiftet september/oktober.

- Jeg ringte Odd (Reitan, eieren av Britannia) i dag og sa at nå er «Dronninga» i ferd med å bli avduket, forteller Opsal og sikter til at store deler av både presenning og stillaser nå er fjernet.

Direktør ved Britannia, Mikael Forselius, er svært fornøyd med restaureringen.

Den opprinnelige fargen

- Det som er gjort med fasaden gjør at vi unngår fremtidige muggskader, og at vi vil få et langt bedre inneklima. Samtidig har vi fått frem den opprinnelige fargen som bygget hadde fra begynnelsen, sier Forselius, og fortsetter:

- Da jeg gikk hjem fra jobb i dag lyttet jeg til folk som passerte meg, og da hørte jeg folk snakket om hvor vakker de synes fasaden hadde blitt, sier Forselius.