- Dokumentarfilmen om Ingmar Bergman er relevant for Cinemateket, og det er veldig fint for oss å få premieren, sier Svein Inge Sæther, daglig leder ved Cinemateket.

Høstsesongen ved Cinemateket i Olavshallen starter med trondheimspremiere på «Bergman: Ett år, ett liv» fredag 24. august. Sæther kaller visningen et høydepunkt i deres 100-årsmarkering av den svenske regissøren.

- Fram til nå har vi vist 13–14 filmer av Bergman, og vi fortsetter med en stor serie i høst. Det er flott å kunne være en kino for nye filmer også, og ikke bare gamle klassikere. Rollen vår er å være dagsaktuell, samtidig som vi er en filmhistorisk kino.

Cinemateket fortsetter sin feiring av regissør Ingmar Bergman med premiere på dokumentarfilm og ved å oppkalle en bar etter ham. Bildet viser Bergman sammen med Liv Ullmann i München i 1976. Foto: Claus Hampel, AP/NTB Scanpix

«Bergman: Ett år, ett liv» er regissert av svenske Jane Magnusson og hadde verdenspremiere i Cannes tidligere i år. Den tar for seg året 1957, da Bergman lagde filmene «Det syvende segl» og «Jordbærstedet» samt produserte fire teaterstykker og regisserte én tv-film.

«Twin Peaks»-inspirert bar

- 1957 var det mest produktive året i Bergmans karriere. Han laget to av sine beste filmer, i tillegg til å ha vanvittig mange andre prosjekter på gang. Man får et veldig interessant punktnedslag i livet hans ved å se denne filmen.

I forbindelse med jubileet åpner også Cinemateket sin egen bar, oppkalt etter den svenske filmskaperen. Baren vil være åpen fem dager i uka, fra onsdag til og med søndag.

Cinemateket har gått for en «Twin Peaks»-atmosfære i nyåpnede Bar Ingmar, med en bardisk i sikksakkmønster og røde gardiner. Fra venstre: Teknisk leder Torbjørn Grav og daglig leder Svein Inge Sæther.

- Vi har valgt å kalle den Bar Ingmar som et humoristisk nikk til jubileet. Den vil ha åpent fem dager i uka som et ekstratilbud for dem som bruker kinoen. Samtidig er den åpen for andre gjester også, så det er fullt mulig å komme inn her og ta et glass, sier Sæther.

David Lynch-serien «Twin Peaks» har fungert som inspirasjon for innredningen av baren som åpnet dørene onsdag.

- Vi har gått for et svart og hvitt sikksakkmønster og selvfølgelig mørkerøde gardiner. I tillegg ønsker vi å ha et filmpreg på hele plassen, med gamle filmplakater og kinomaskiner som er stilt ut. Man skal oppleve at dette handler om kino.

Øl og vin inne i salen

Cinematekets kino har en kapasitet på 50 besøkende. Fra og med august tilbys øl og vin også inne i kinosalen, og derfor har Cinemateket en generell 18-årsgrense, om ikke annet er annonsert.

Daglig leder Svein Inge Sæther gjorde de siste forberedelsene før åpningen onsdag. Fem dager i uken blir det servering i Cinematekets bar.

- Hvordan har besøkstallene vært så langt?

- Vi er veldig godt fornøyd med besøket. Fra 2016 til 2017 hadde vi en formidabel økning, fra 2700 til i underkant av 5000 besøkende totalt i fjor. Før sommeren i år har 3000 vært innom, og vi regner med at besøket vil fortsette å vokse med den høye aktiviteten vi skal ha til høsten.