Flere tusen kvadratmeter veggplass i Ila har nå fått motiver med fargefrodig gatekunst. Den italienske gatekunstneren Francesco Camillo Giogino, bedre kjent som Millo, er en av dem som har vært i Trondheim de siste fem dagene. Han står bak bildet av jenta med englevinger på den 600 kvadratmeter store veggen i Ilsvika.

Vanskelig med regnvær

- Det har vært veldig morsomt, men noe frustrerende også, fordi været har vært så skiftende. Jeg er vant til å male på store bygninger, men ikke med et så ustabilt vær der det plutselig begynner å regne, sier Millo, kunstneren som har malt på bygninger over hele verden. Han sikter til varme, solfylte dager sør i Europa, nærmeres bestemt Pescara i Italia der han bor.

- Jeg har strevd litt med rennende maling i dette våte været, men nå er kunstverket ferdig og det har tørket slik at det vil holde seg i lang, lang tid, forteller kunstneren.

Den italienske kunstneren Millo gjester Trondheim gatekunstfestival.

Jenta med den rød genseren og englevinger er et motiv han ofte benytter i sin gatekunst.

- Hun representerer en engel som sender beskjeder til oss. Tanken er at menneskene som passerer verket skal ta imot disse beskjedene. Det har et positivt innhold med et mål om å gjøre verden til et bedre sted, sier Milo, og understreker at han ikke har lagt noen føringer for hvordan folk vil tolke meldingene fra englejenta.

Kunstneren Francesco Camillo Giogino forteller at han har strevd litt med rennende maling i skiftende trøndervær. Her under arbeid med «Ilapia».
Kunstnere maler på bygninger på Ila pir under gatekunstfestivalen.
Et av mange gatekunstverk i Ila som er påbegynt under Trondheim gatekunstfestival.

Kunst for alle

- Tanken er å tilgjengeliggjøre kunst for befolkningen, og samtidig bidra til å sette farge på byens mange «glemte» rom, forteller festivalsjef Andrea Rakela. Hun understreker at det er opp til de som eier bygningene om de ønsker å beholde kunsten på veggene i etterkant av festivalen.

- Det er lagt ned en betydelig innsats av gatekunstnerne, så jeg håper kunsten vil bli tatt godt vare på i ettertid, sier Rakela.

En rekke kunstnere maler på forskjellige bygg på Ila under Trondheim gatekunstfestival.
Ivan Blazetic maler på veggen i parsellhagen i Ilsvika.
«Ilapia» av den den italienske kunstneren Millo under arbeid.
«Ilapia» av den Italienske kunstneren Millo, på en 600 kvadratmeter stor veggen i Ilsvika.

Ideen ble til da Byplankontoret i 2017 etterlyste bidrag fra innbyggere i Trøndelag på tiltak som kan gjøre Trondheim til en triveligere og mer attraktiv by. Rakela og Doan foreslo en gatekunstfestival for å fremme områder som er lite besøkt, men som har stort potensial. De vant førstepremien på 125.000 kroner.