- Jeg har vært så heldig å få gjøre flere store prosjekter, som regjeringens representasjonsanlegg, ambassaden i Berlin og fasadene på brannstasjonene i Trondheim. Dette ligger nok uansett på topp, sier Edith Lundebrekke.

Arbeidet med nye Torget har pågått i snart ett år, og i slutten av september starter leggingen av skifer og granitt som skal utgjøre torgflata. Når Torget står ferdig er over 10 000 kvadratmeter steinlagt.

Det var Agraff arkitekter som inviterte Lundebrekke inn i gigantoppdraget. Arkitektfirmaet og kunstneren har tidligere samarbeidet om en gulvutsmykning ved St. Olavs hospital.

Helhet: Torget får en kvadratisk form, selv om Munkegata krysser plassen på skrå. I stjerneformen rundt soluret skal det settes inn stein som ble funnet i den siste utgravinga på Torget.

- Dette er ikke et regulært kunstoppdrag. Jeg har samarbeidet tett med landskapsarkitektene, men det er jeg som har utformet mønsteret. Jeg er utdannet tekstilkunstner, men har jobbet med mange andre materialer, og det er mønster som er mitt spesiale.

Født og oppvokst i byen

Selv om det er skifer og granitt hun jobber med, er det fra strikke- og vevtradisjonen hun har hentet inspirasjon.

- Et av ønskene har vært at gulvet skal ha en lokal tilknytning. Jeg har brukt trønderåkleet og selburosa som utgangspunkt. Trønderåkleet er karakteristisk ved at det ofte er i bare to farger som veksler mellom positiv og negativ form, mens selburosa har en sterk trøndersk identitet, forklarer hun.

Født i byen: - Jeg er fra Trondheim og har ment masse om Torget selv. Det er et ikonisk sted, og jeg håper at trondhjemmerne blir fornøyd.

Lundebrekke er ydmyk når hun snakker om oppdraget med å pryde Torget.

- Jeg er fra Trondheim, født og oppvokst, og har ment masse om Torget selv. Det er et ikonisk sted, og jeg håper at trondhjemmerne blir fornøyd.

- Kvalitet i utførelsen

Den store, nesten kvadratiske plassen som omkranser Olav Tryggvason-monumentet skal bestå av skifer i to nyanser av grått, den ene lys og den andre mørk. Skiferdekket Lundebrekke har designet er på over 5500 kvadratmeter.

- I den enkle ruteformen oppstår det ulike varianter alt ettersom hvor mye av den mørke og lyse skiferen man bruker, sier Lundebrekke, som er glad for at man ikke har latt noe gå på bekostning av kvaliteten i planleggingen.

Stort arbeid: Det er entreprenøren Søbstad som skal legge skifer og granitt på Torget. Arbeidet starter i slutten av september.

- Det er utrolig bra at jeg har fått anledning til å lage et sammenhengende mønster over hele plassen. Det har en kostnad at man går for skifer og satser på kvalitet i utførelsen.

Bruker stein fra utgravingen

Når Adresseavisen møter Lundebrekke på Torget, går det en jevn strøm med folk langsmed den avsperrede byggeplassen. Det er ennå to år til Torget står ferdig, hvis alt går etter planen, men da tror kunstneren det vil bli mer aktivt og populært enn hva det tidligere har vært.

Stor ferdsel: Det er kanskje lettere å se hvor mange som faktisk krysser Torget nå som store deler av det er avsperret. Edith Lundebrekke tror plassen vil bli mer populær enn tidligere når den står ferdig i 2020.

I ytterkantene av Torget anlegges det sittegrupper, trær og blomster, og her skal det legges rundt 500 kvadratmeter med granitt. Granittmønsteret tar utgangspunkt i ulike åttebladsroser, og vil få en mørk grå og en gulaktig farge.

Selve soluret vil se likt ut som før, men stjerneformen rundt vil få en historisk «touch».

Granitt: I møbleringssonen i ytterkantene av Torget legges det rundt 500 kvadratmeter med granitt. Her har Lundebrekke tatt utgangspunkt i ulike åttebladsroser, og mønstrene vil få en lys og gulaktig farge.

- I selve stjerneformen skal det settes inn stein som ble funnet i den siste utgravinga på Torget. Belegningssteinen som ble brukt i gatene er tatt vare på, og ved en slik gjenbruk vil vi vise frem spor av det gamle Trondheim, sier Lundebrekke.

Hele prosjektet koster 412,3 mill.

Marit Solum er Trondheim kommunes prosjektleder for det store prosjektet på Torget. Hun sier at det totalt er bevilget 412,3 millioner kroner til prosjektet.

Slik kan det bli: Det nye Torget skal stå ferdig sommeren 2020. På denne illustrasjonen er ikke granittmønsteret tegnet inn.

- Kostnaden for innkjøp av skiferen er cirka 16 millioner kroner. Ferdig lagt med settelag og fuging blir kostnaden rundt 27 millioner før moms. Kostnaden for granittdekket er beregnet til rundt 1,4 millioner før moms, sier Solum.

Arbeidet med belegningsstein skal etter planen gjøres ferdig før jul 2019, mens ombyggingen av Torget er planlagt ferdigstilt våren 2020.