Kunsten å være kvinnelig skuespiller i Iran

Tilsynelatende enkel, men raffinert iransk perle av en film om én stjerne og to utstøtte kvinnelige skuespillere.

Biltur i Iran: Jafar Panahi som regissør med iransk tv-stjerne (Behnaz Jafari) og tenåring med skuespillerdrøm(Marziyeh Rezaei) på landsbygda i Iran.  Foto: Jafar Panahi Film Productions

Etter at Abbas Kiarostami gikk bort for snart tre år siden, fortjener hans «elev» og tidligere regiassistent Jafar Panahi(58) status som den fremste nålevende iranske filmskaperen. Hans status og ry har ikke blitt mindre da han etter demonstrasjonene i Iran i 2009 ble arrestert og bannlyst fra å lage film eller forlate landet i 20 år. Siden har han laget fire spillefilmer, som han har klart å få ut til verden. Flere av dem har fått priser på prestisjetunge filmfestivaler, som denne som fikk manusprisen i Cannes i fjor.