Sønnen, mora og flott europeisk filmkunst

Den beste og mest personlige filmen til Pedro Almodóvar det siste tiåret er en rødmalt, vakker historie om avhengighet og forholdet mellom liv og kunst.

Mor og sønn: Penelope Cruz spiller mora mens Antonio Banderas spiller den voksne utgaven av sønnen som ser tilbake på liv og karriere i Pedro Almodóvars «Smerte og ære».  Foto: Manolo Pavlón

Den største nålevende spanske filmskaperen, Pedro Almodóvar, rundet 70 på onsdag, to dager etter Bruce Springsteen, uten at de har så mye annet enn alderen til felles. Begge er dessuten premiereaktuelle på norsk kino denne helga. Mens Springsteen ofte synger om forholdet til faren, er Almodóvar mer opptatt av forholdet til mora. Det gjelder også hans 22.spillefilm, med den litt anonyme tittelen «Smerte og ære».