Den motvillige prinsen som ble folkets konge

Med den åttende boka i serien om kong Haakon og dronning Maud er Tor Bomann-Larsen i mål etter et nesten tjue års biografisk maratonløp.

«Det har vært en fryd å ta seg gjennom også denne boka», mener Adresseavisens anmelder om Tor Bomann-Larsens åttende bok i serien om kong Haakon og dronning Maud.   Foto: Jon Olav Nesvold Jon Olav Nesvold / NTB scanpix

Fra første bok, «Kongstanken», som utkom i 2002, til den siste, «Kongen», har forfatteren i sin litt pompøse, samtidig ironiske og humoristiske stil, fortalt kongens og hans dronnings historie, satt inn i en norsk og europeisk sammenheng gjennom 52 år. Den litt anonyme danske prins Carl tok motvillig imot tilbudet om å bli konge i fjellandet Norge, men var ved sin død i 1957 en kjær folkekonge.