Trondheim Kammermusikkfestival

- Vi har en koronavennlig sjanger

Trondheim kammermusikkfestival må utsette jubileumskonserten til neste år, men festival blir det - med artister fra øverste hylle.

Kristin Reigstad  

Saken oppdateres.

Trondheim kammermusikkfestival har 25-års jubileum i år, og selv om festivalen ikke starter før i slutten av september, er de godt igang med markeringen.

Et eksklusivt Steinway D-flygel er kjøpt inn fra Berliner Philharmoniker, og har på mirakuløst og lettbeint vis flyttet inn i Frimurerlosjen. Se bare her:

Stjerneflygelet er Berliner Philharmonikers gamle stjerneflygel. Her fraktes det inn i Frimurerlosjen av en profesjonell flytter med en flytterobot. Instrumentet er finansiert av Nordenfjelske Bykreditt Stiftelse, Bergesenstiftelsen og gjennom salg av det gamle flygelet. Prisen er hemmelig.   Foto: Trondheim kammermusikkfestival

Og på Peter Egges plass er en grå og kjedelig murvegg forskjønnet med spesialdesignet gatekunst av Skurtur fra Oslo. Kunstnerne malte verket under skarpt tidspress, fra en lift i høyden, mellom regn- og vindbyger i sedvanlig trøndersk julivær - litt fra alle årstider, sånn omtrent.

- De jobbet dag og natt for å bli ferdige. Vi ønsket oss et verk som gjenspeiler både Trondheim og kammermusikkfestivalen, og jeg synes det ble kjempefint. Du burde kjøpe en is og sette deg ned, og bare se.

Den andre gaven fra Trondheim kammermusikkfestival er levert i samarbeid med Norinvest: gatekunstverket «Musikk er alt. Alt er musikk» på Peter Egges plass, laget av Skurktur.  Foto: Trondheim kammermusikkfestival

Kristin Reigstad og resten av staben i Trondheim kammermusikkfestival har hatt travle dager. Da Covid-19 var et faktum og Norge stengte ned, måtte de hive seg rundt for å tilpasse programmet.

Trygge rammer

- Vi har jobbet på spreng og trykket er fortsatt høyt, men du kan si vi har en koronavennlig sjanger. Kammermusikk er veldig forenlig med å opprettholde et godt smittevern. Kjerneprogrammet vårt er skrevet for små ensemble, men vi har jo gjesteartister fra røde land, og dette kan få betydning for de som kommer fra Storbritannia og Østerrike.

Flygelet skal innvies 22. september på konserten «Nytt flygel», med en rekke storslagne pianister; Saskia Giorgini, Jørgen Larsen, Mona Spigseth, Trygve Brøske og Margaret Stachievicz. Ingrid Bjørnov skal spille utdrag av «Steinway to heaven», forteller Kristin Reigstad.   Foto: Trondheim kammermusikkfestival

Men la det være sagt, det blir festival.

- Vi opererer med plan A , B og muligens C hvis vi må, men vi har mange gode artister i Norge også.

Små salonger

Kammermusikk er opprinnelig ikke for et stort publikum, men for få personer i salonger eller i mindre rom. Men festivalen ønsker å utvide sjangeren.

- Vi har også noen større arrangement, for eksempel åpningskonserten i Olavshallen med Fargespill. Grensen går ved 200 i salen, men vi satser på å streame konserten.

Korkonserten i Nidarosdomen, der Nidarosdomens jente- og guttekor synger sammen for første gang. De har med hver sin gjest som har vært kormedlemmer; guttekoret har invitert fiolinist Viktor Stenhjem, mens jentekoret har invitert mezzosopran Astrid Nordstad.

- Det kommer til å bli en gyllen stund, og Nidarosdomen har god plass til de 200 som får høre konserten. Her har vi dessuten satt opp en ekstrakonsert, forteller Reigstad.

Utsatt til 2021

Høydepunktet i år skulle ha vært den spektakulære jubileumsforestillingen ute i Dokkparken, men den må utsettes til neste år.

- Ja, dessverre. Men det er noe å glede seg til. Den kommer til å bli helt fantastisk. Men først gleder jeg meg til årets program. Vi trenger å oppleve musikken sammen, live. Det blir godt for alle.

Trondheim kammermusikkfestival går fra 20. - 27. september.

LES OGSÅ: Blues in Hell: - Noe blir det, men jeg vet ikke hva og så du sett bildene fra dansekonkurransen på Torvet i helga?

LES OGSÅ: Idrettslege: - Hvis det er plass til 25 000, så burde du få plass til 3-4000. Med mer enn god nok avstand


På forsiden nå