Du ville neppe gått i krigen for noen av disse tre

Kammerdrama og psykologisk thriller for tre stemmer som ikke helt når opp til høye ambisjoner.

Modig, men litt skuffende: Ingebjørg Berg Holms tredje roman viser en ny side av forfatteren.  

Saken oppdateres.

Ingebjørg Berg Holm debuterte på fint vis med den lavmælte og helstøpte «Stjerner over, mørke under» for seks år siden.

I sin tredje roman har hun forlatt lensmann Thomas Tinnvik og den klassiske krimromanen, og begitt seg ut på dypt vann. «Rasende binne» er en mørk psykologisk roman, der leseren venter lenge på det virkelig dramatiske. Det mørke ligger i tanker, følelser, begjær, sjalusi, usikkerhet, handlingslammelse, selvforakt - ikke i blodige handlinger.

LES OGSÅ: Slik blir den trønderske bokvåren

Tre fortellerstemmer deler på formidlingen. To kvinner og en mann, en klassisk trekant.

Njål er sjarmøren, den hengivne pappaen, og karriere-forskeren. Presten Sol og Njål ble skilt, mye fordi Njål ønsket barn, men Sol kunne ikke /ville ikke få. Nina overtok Njål, og sammen fikk de et barn han ønsket mye mer enn henne. Det har skjært seg mellom Nina og Njål også, de har delt omsorg for datteren Lotta.

Nina og Njål er forskerkolleger, og kniver om muligheter, blant annet for å ferdiggjøre et felles prosjekt. Det er mange frempek til romanens slutt på Svalbard, og det er ikke bare romanens tittel som indikerer at en isbjørn blir involvert.

LES OGSÅ: Denne blir du hektet på!

LES OGSÅ: Kvinnehaterne herjer vilt

LES OGSÅ: Ligner ikke på noe annet du har lest

Her er følelser det ikke er så lett å vedkjenne seg , men som leseren kanskje likevel kjenner seg igjen i. Mye begjær, mye sex - og ikke alltid i en romantisk ramme.

Boka er et modig skritt fra en forfatter med mye talent. Den er godt komponert, språklig bra. Men handlingen er litt mindre dampende enn du nok forventer, og klimakset blir noe forutsigelig - mer av et antiklimaks.

LES OGSÅ: Nifst aktuelt om viktigheten av anstendighet

LES OGSÅ: Skriver ærlig om sine 20 år som dranker

LES OGSÅ: Nettspill fører til selvmordsbølge

LES OGSÅ: Formidler USA på vei mot Trump

Verken Sol eller Nina har godt utviklet empati. Det er ikke lett å skjønne hvorfor Njål er så interessert i dem. Det er dessuten kompliserende relasjoner på alle kanter, og mye frem og tilbake. Spenningen bygger seg vel langsomt opp, det er vanskelig å bli ordentlig engasjert i handlingen og personene. Og der ligger bokas hovedproblem: Vi følger tre personer, ingen av dem spesielt sympatiske. Du ville neppe gått i krigen for noen av dem.

Anmeldt av OLE JACOB HOEL

På forsiden nå