Det er andre gang på under et år at orkesteret og sjefdirigenten spiller i Polen. Denne gangen skal de spille tre konserter med ulikt program, fredag, søndag og mandag.

–Festivalen arrangeres i år for tiende gang. Det er blitt en av de viktigste polske musikkfestivalene, og mange av verdens beste musikere og orkestre har spilt der. Det er en festival med høy prestisje, så vi er veldig beæret, sier Urbanski.

Det er Chopin-instituttet i Polen som arrangerer festivalen, som har som mål å presentere den polske komponisten Chopins musikk i en større kontekst. TSO skal fremføre både norsk og polsk musikk, alle med klaveret i en sentral rolle, og med fire forskjellige solister.

Under festivalens åpningsdag fredag spiller TSO fire ulike klaverkonserter: Griegs «Klaverkonsert i a-moll» (med solist Jan Lisiecki), trønderen Thomas Tellefsens «Klaverkonsert nr. 2, f-moll» (solist Alexander Melnikov), Szymanowskis «Sinfonia Concertante for klaver og orkester» (solist Peter Jablonski) og Chopins «Klaverkonsert nr 2, f-moll» (solist Dejan Lazic).

Utfordrende program

–Flere vil fremføre Chopins andre klaverkonsert og publikum kan det nærmest utenat. Derfor er det ekstra viktig å spille det på en ny og spennende måte. Dejan Lazic spiller denne konserten på en helt fantastisk måte, sier Urbanski.

Søndag står Griegs «Peer Gynt Suite nr. 1» på programmet, den polske komponisten Kilars folkedans «Krzesany» og Lutoslawskis «Konsert for orkester». Sistnevnte beskriver dirigenten som et ekstremt virtuost og utfordrende verk der musikerne får vist seg frem.

Mandag skal orkesteret fremføre den samme konserten to ganger, Brahms «Fiolinkonsert», men i vidt forskjellige tapninger. Dejan Lazic har, kuriøst nok, overført fiolinkonserten til klaveret.

–Det er min idé. Jeg gjorde det samme i Indianapolis, med hell. Brahms komponerte stykket på klaver – og vi fremfører det på klaver. Han skrev bare to klaverkonserter, derfor kaller vi dette hans tredje, sier Urbanski.

Under en kompakt turné som også inkluderte Tyskland og Østerrike, spilte TSO og Urbanski to konserter i Krakow og Warszawa i oktober i fjor. Urbanski ser frem til å komme tilbake.

Hjemme i Trondheim

–Det var i Warszawa jeg studerte og har tilbrakt brorparten av mitt musikalske liv. Det blir spesielt. Sist vi spilte der, var både publikum og kritikerne henrykte. Det gjør det ekstra utfordrende denne gangen: vi må spille enda bedre for å imponere, sier Urbanski, som sier det også blir utfordrende å spille tre konserter med ulikt repertoar.

–Musikerne kommer til å være utslitte når festivalen er over.

I vår ble det kjent at stjernedirigenten har forlenget sitt engasjement i TSO frem til våren 2017.

–Jeg føler meg hjemme her. Jeg signerte nylig med mitt fjerde orkester, men det var her min profesjonelle karriere startet. Jeg har lært mye av orkesteret; trolig er jeg inspirert både av deres musikalitet og sensibilitet. Og så liker jeg publikummet i Trondheim som gang på gang har vist hvor intelligente og sensitive de er, sier Urbanski.

Chopins første klaverkonsert og Tellefsens andre klaverkonsert fremføres i Olavshallen 4. og 5. september. Samtidig blir det norgespremieré på Dejan Lazics klaverutgave av Brahms fiolinkonsert.

KAI KRISTIANSEN 900 17 038

kai.kristiansen@adresseavisen.no