Forfatteren leste seg kvalm på selvopptatte selvhjelpsbøker og blåøyde blogger der hensikten var å bli den aller beste utgaven av seg selv. Men Ravatn har ikke noe til overs for lettvinte løsninger. Om superbloggeren Fotballfrue skriver hun: «Me kunne gitt henne ein leikedokterkoffert, og ho ville ha løyst kreftgåta innan halvtanna år.»

Det store spørsmålet og guiden i boken er hvordan man kan øke graden av selvdisiplin, hvordan unngå alle fristelsene til å utsette en prosess (prokrastinering) og det med niks miks av new age triks og fiks mindfulness. Hun skriver om det berømte studiet om viljestyrke innenfor psykologien, det såkalte marshmalloweksperimentet, i regi av Walter Mischel på slutten av 60-tallet. Barn i fire-femårsalderen ble satt alene i et rom og fikk servert en marshmallow hver og ble fortalt at de kunne godt spise den opp med det samme, men hvis de klarte å vente til voksenpersonen kom tilbake, etter et lite ærend, så kunne de få to. Barna ble filmet under store kvaler, noen kastet seg over snopet tvert, mens andre fant på alt mulig rart for å døyve lysten. Formålet var å undersøke hvordan de utviste selvkontroll, og studiene av de samme barna, i de to gruppene, som voksne, er oppsiktsvekkende. Vi blir utmattet av å ta daglige avgjørelser, egoet lades ut. President Obama har løst det med bare å ha svarte og blå dresser.

Ravatn krydrer denne nyttigmorsomme boken med snedige utdrag av solide studier; om for eksempel hvordan egoutladning er grunnen til at folk som er på slankekur, har større sjanse for å være utro! Forfatteren gir mange gode råd – hun bruker seg selv – om evnen til å øke graden av selvdisiplin. Spesielt når det gjelder den økende avhengigheten av å sjekke eposter og nettavisoppdateringer, hysterisk facebookbruk og hyperaktive smarttelefoner. Tidstyver av rang og aktive hyggeknusere; hvem har ikke sittet i gemyttlige middagsselskap der stemningen har forstummet på grunn av personens innkommende meldinger og svar? Eller for å si det med Konfucius: «Den som prøver å fange to kaniner samtidig, fanger ingen.» Anbefales!

Anmeldt av Stein Roll