Paul-Ottar Haga tar mange nye grep etter å ha tatt over som regissør av gruvespelet «Eplene i Messehagen», som av mange blir karakterisert som det beste utendørsspelet som fremføres i landsdelen.

Stykket settes opp for fjerde gang. Paul-Ottar Haga kan på mange måter starte med blanke ark.

– Rasmus Rohdes manus er godt sammenskrudd. Med enkle grep er det mulig å skape en helt ny fortellermåte, sier Paul-Ottar Haga i en pause mellom prøvene før premieren i dag.

Liker å ta regi

Paul-Ottar Haga har tidligere i år hatt regien på «Trua og saltet», og han er tatt på seg regioppgaven for neste oppsetting av «Elden» på Røros. Haga gir uttrykk for at han liker seg i regissørrollen.

– Vil vi i fremtiden oppleve deg mer som regissør enn som skuespiller?

– Nei, jeg har tenkt å fortsette som skuespiller, men det kan bli noen flere regioppdrag med utendørspel sommers tid. Det er vesentlig mer jobb å være regissør, sammenlignet med å være skuespiller. Men det er artig å kunne utvikle et stykke som «Eplene i Messehagen», sier Haga, som ikke er fremmed for tanken om å regissere gruvespelet et par sesonger til.

– Fabelaktig arena

Til årets forestillinger er det nå bygd opp en helt ny tribune foran hovedinngangen til gruva. Tribunen har takoverbygg og plass til 1200 mennesker. Det er investert 1,3 millioner kroner i anlegget, og det er lagt ned et svimlende antall dugnadstimer. Sceneplasseringen gjør det blant annet mulig å ta nye regigrep med å ta i bruk skinnegangen og det gamle malmlokomotivet som viktige rekvisitter.

Dette er den eneste friluftsscenen i Trøndelag med permanent takoverbygg. Ellers er kulissene permanent, original og intakt.

– En fabelaktig arena å jobbe på, sier Paul-Ottar Haga.

Evy Kasseth Røsten, som tok initiativet til og dro i gang gruvespelet, er selvsagt på scenen også denne gangen. Hun berømmer dugnadsånden i Malm og støtten fra Verran kommune.

– Kommunen har våget å satse på kultur til tross for dårlig økonomi. En slik satsing er slett ingen selvfølge, sier hun.

Aktører i nye roller

Christer Tornell kan se med nye øyne på koreografien. Tornell er kanskje mest kjent som dommer i TV2s «Skal vi danse». Han liker seg godt som svenske i Trøndelag etter å ha turnert i regionen i 14 år med «Den kulturelle skolesekken».

–Jeg regner meg som en skaptrønder, sier Christer Tornell.

Nye skuespillere har komme til, blant andre Ståle Bjørnhaug i rollen som gamle Anton.

– Jeg ble kontaktet av Paul-Ottar og klarte ikke å si nei, sier Bjørnhaug som egentlig har mest lyst til å friste tilværelsen som pensjonist.

– Så har jeg latt meg overtale både til å spille Gamal-Jostein i «Spelet om Heilag Olav» og denne rollen i «Eplene i Messehagen». Men etter dette er det slutt, bedyrer Ståle Bjørnhaug.