- Om noen skulle ha beskrevet meg med tre ord, så tror jeg ett av dem hadde vært omtenksom, sier Astrid.

Som lita sendte hun favorittlekene sine til barnehjem i Latvia. Hun ville alltid gi bort det fineste hun hadde.

Nå er hun hjemme for å feire jul med familien. Bort fra Oslos kjas og mas til foreldrenes lune, julepyntede hule på Berkåk. Hun selger ikke selvplukkede blomster, vafler eller kaffe til inntekt for Redd Barna lenger. Men hun er fortsatt opptatt av å gi.

- Jula handler om å vise andre at du bryr deg. Jeg elsker å ordne julegaver, og se reaksjonene til familie og venner når gavene åpnes, sier 18-åringen som overrumplet Idol-dommerne og tv-seerne med sin versjon av Dolly Partons «Jolene» i mai fjor. Da var hun 16 år.

Ung låtskriver

Femteplassen i talentkonkurransen ble et vendepunkt for rennbyggen. Før Idol visste hun ikke at det var musikk hun skulle holde på med. Etter at hun fremførte den selvskrevne låta «Shattered» i beste sendetid, visste hun det. Da låta solgte til gull innen uka var omme, og lå på VG-lista i åtte uker, var det flere som skjønte det. Astrid fikk platekontrakt med Universal Music, og hun signerte nylig en låtskriverkontrakt med Sony/ATV i Stockholm - som den yngste låtskriveren i Europa. Bare 17 år.

- «Shattered» var den første låta jeg skrev, og ett år etter har jeg både platekontrakt og publishingkontrakt. Det er helt sprøtt egentlig. Jeg hadde aldri drømt om at det skulle gå så bra, sier hun.

Hun hadde heller ikke drømt om å bli artist, selv om hun har sunget så lenge hun kan huske. Da hun var to år sang hun ABBA-klassikeren «Mamma Mia» under talentshowet «Småstjerner i sikte» i hjembygda. Nå, 16 år etter, spår strømmetjenesten Spotify at Astrid er i ferd med få sitt store gjennombrudd. Hun ble også kåret til årets mest lovende artist av Adresseavisen under UT-awards i fjor.

Stilskiftet

- Vil dere ha kaffe? spør Astrid fra kjøkkenet.

- Nei, forresten. Det er tomt for kaffe, sier hun før hun inntar lotusstilling på foreldrenes sorte skinnsofa. Hun grer det lange, blonde håret med fingrene mens hun prater i vei om sin foreløpig korte karriere.

Astrid har brukt hele våren og sommeren til å skrive låter. Hennes andre singel «2AM» ble sluppet i høst, og signaliserte et brått stilskifte. Fra gitardrevet countrypop til det hun beskriver som en blanding av R&B, soul og urban. Hun har utvidet musikkhorisonten etter Idol, og funnet ut hvilken artist hun vil være.

«2AM», som hun skrev i samarbeid med produsenter og låtskrivere i Stockholm, er henne.

- Det er en mystisk og kul låt, og sjangeren passer stemmen min. Teksten er «cocky» på en humoristisk måte, og det er slik jeg vil fremstå som artist. Det beste hadde vært om jeg var like kul som låta. Men å være kul er ikke naturlig for meg. På scenen er det heldigvis lov å ha et alter ego, ler hun.

Blitt voksen

Hverdagen er en helt annen nå enn for et og et halvt år siden, da hun fortsatt gikk på fotballinja ved Orkanger videregående skole. Nå blir det ingen Norway Cup eller russetid. Hun tar siste året på videregående som privatist, og satser alt på musikken. Hun deler leilighet i Oslo med Julie Bergan, fjorårets yngste deltaker i Melodi Grand Prix. Artisten Astrid er registrert som et enkeltmannsforetak i Brønnøysundregistreret. Hun er 18 år. Og voksen.

- Jeg tjener akkurat nok til at jeg kan betale husleie, mat og har mulighet til å reise til og fra Stockholm for å skrive musikk. Jeg har ansvaret for økonomien min selv, og trives med det. Men jeg ble sjokkert over hvor mye det koster å være voksen. Forsikringer, legetimer og sånt er dyrt, sier hun.

Plutselig ropes det fra kjøkkenet at kaffen snart er klar. Astrids storebror Eirik har satt på trakteren.

- Å ja. Jeg vet ikke hvordan jeg setter på filterkaffe. Jeg kan bare sånn maskinkaffe, sier Astrid, som har andre ting enn kaffe å tenke på mens hun er i Rennebu. Som kjæresten Olaf Mellemsæter.

- Han synes sikkert det er kjedelig at jeg reiser så mye, men han støtter meg og vil meg bare godt, sier Astrid. Olaf bor i Oppdal og går på skole. Han kan ikke være med på Astrids pendlermaraton.

- Men vi klarer oss mye bedre enn jeg fryktet. Vi har det veldig fint sammen. Og han kan bli med meg ut å reise etter hvert.

Musikkvideo i L.A.

Og det var en av hennes reiser som skulle bli årets høydepunkt. Hun spilte inn musikkvideoen til «2AM» i Mojave-ørkenen, på et hustak i Los Angeles og under vann.

Astrid forlater lotusstillingen, henter pc-en og setter på musikkvideoen. En «cocky» og kul sangerinne dukker opp på skjermen.

- Det var kaldt og overskyet under innspillingen. Jeg hadde en stor og tung kjole på meg som var forferdelig vanskelig å svømme i. Jeg stupte ut i bassenget minst 50 ganger, og ble helt svimmel av å holde pusten så mye. Men det var verdt det, sier hun. Øynene stopper på skjermen, og hun blir tankefull.

- Det er rart å tenke på at jeg har kommet så langt at jeg har gjort alt dette. Det er sykt kult, sier hun så «cocky» som hun bare kan.

Forbilde

Selv om hun sier at hun verken er «cocky» eller kul, så innrømmer hun at hun er den vennegjengen som gjerne roper høyest.

- Om jeg tar stor plass? Jeg kan ta litt stor plass, men man må ha spisse albuer i denne bransjen. Og hvorfor skal jeg ikke fortelle om det jeg elsker? Jeg forteller til alle som vil høre, jeg. Hun ler, og prater videre.

Hun forteller om de mange unge jentene som sender henne meldinger. Rennbyggen på 18 år har blitt et forbilde. Noen skriver at de har blitt inspirert til å satse på musikk. Andre skriver om selvtillitsproblemer.

- Det er da jeg virkelig føler på at jeg er et forbilde, og må ta hensyn. Jeg vil ikke bidra til økt kroppspress blant yngre jenter. Jeg vet at jeg selv blir påvirket av jenter som legger ut lettkledde bilder av seg selv og hva de spiser. Ett bikinibilde av meg på stranda i Syden kan påvirke én person i negativ retning. Det er én person for mye, sier Astrid som har valgt å ikke legge ut noen lettkledde bilder av seg selv.

Trusefan

Fanskaren har økt kraftig siden Idol i fjor. 72 000 følger henne på Instagram. Det er nesten 29 ganger flere enn antall innbyggere i Rennebu kommune.

- Jeg har ikke mange rare fans, men jeg har fått noen rare spørsmål. Blant annet var det en som lurte på om han kunne kjøpe alle trusene mine for 100 000 kroner. Det sa jeg nei til, så klart, sier hun. De som sender bursdagsgaver, og guttene som alltid dukker opp med favorittsjokoladen og jordbær på hver konsert, setter hun mye større pris på.

Jula er best hjemme, men nyttårsfesten tar hun sammen med ei venninne i New York. Et hemmelig møte i storbyen kan være starten på en internasjonal karriere også. Det vil vise seg. Først håper hun å «ta over» Skandinavia. Kaffelaging kommer tydeligvis i andre rekke.

- Kaffen, ja. Den glemte jeg. Har dere kaffekopper i bilen? spør Astrid. Omtenksom som hun er.

18-åringen forteller at 2014s høydepunkt var innspillingen av musikkvideoen til låta «2AM», som ble gjort i Los Angeles. Foto: Kjell A.Olsen
Astrid Smeplass feirer jul hjemme hos foreldrene sine på Berkåk i Rennebu. Foto: Kjell A.Olsen