Vi befinner oss i Christopher Nielsens komfortsone, i Brugata, et steinkast fra kunstnerens hjem, og rett utenfor Teddys Softbar.

Teddys har god øl og sur kaffe. Stedet er fredet, og interiøret er uforandret siden 50-tallet. Nielsen har vært stamgjest nesten like lenge. Men området rundt er under forandring. Brugata er blitt det nye tilholdsstedet for tunge narkomane i Oslo, og i kvartalet rundt river Olav Thon ned for å bygge et nytt kjøpesenter. Et steinkast unna, i Grønlandsleiret, holder privatdetektiv Halvor Hals til, helten i Nielsens ferske tegneserie.

På Teddys er det hyggelig. Men praten tar oss til, for Nielsen, mer eksotiske steder. Som detektiv Halvor Hals i tegneseriealbumet «Da pønken kom til Lefsevika» skal vi 35 år tilbake i tid, til Lefsevika rundt 1980 og et røft krimmysterium i indre Nord-Trøndelag. |

Statue av Lunnan

På torvet i Lefsevika står det en statue av Andreas Lunnan, med påskriften «Itj fårrå nåleis», men bak den trivelige fasaden skjer litt av hvert. Det avdekkes voldelige tildragelser i Lefsevikas nære historie.

Julius, alias Hold Brillan, er en svær mann med primitive lyster og elendig impulskontroll. Han har figurert i Nielsens fiksjonsunivers siden 1992. Men for første gang vises han nå på hjemmebane, til Lefsevika, der menn er menn, drikker kaillkjæft ute i skogen og hyller Elvis som den evige konge.

Kaillkjæft, den effektive blandingen av iskaldt vann og heimbrent, er et sentralt begrep i historien. Både fordi det drikkes mye av det, og fordi punkbandet med samme navn er navet for handlingen.

Ingen kulinarisk opplevelse

– Jeg har ikke selv noen store erfaringer med kaillkjæft, jeg ble tilbudt det på fest en gang, og rakk å registrere at det ikke var noen kulinarisk opplevelse, ler Nielsen, som har skjønt det kan være en fordel å oppholde seg ute i naturen når en drikker kaillkjæft, slik at en kan legge seg ned og studere himmelen.

–Jeg kan ikke skryte på meg overdrevent grundig research om nordtrønderske forhold. Jeg baserer meg på fordommer, sier Christopher Nielsen. «Da pønken kom til Lefsevika» er den andre av tre planlagte tegneseriealbum med Hold Brillan. Det tredje, «Slektsfeiden», kommer «medio 2020».

Nord-trønder i et tidligere liv?

– Ting jeg tror jeg har funnet på, viser seg å ha en viss rot i virkeligheten. Jeg moret meg med å kalle bygdas kafé for Café Potta, og så viste det seg at det er en kafé som faktisk heter det. Jeg lot Hold Brillan og gjengen leke seg med noe jeg kalte «bekk bilan», og folk kom til meg etterpå og sa at dette hadde jeg tatt på kornet. Det har nemlig vært et fenomen, at folk på vei hjem fra fest har veltet biler på gøy. Kanskje jeg har vært nordtrønder i et tidligere liv, undrer Christopher Nilsen som «ikke avkrefter» at Hold brillan har en konkret inspirasjonskilde.

– Går det rundt en person som er Hold brillan uten at han vet det?

– Ingen kommentar.

Punkeren endret bygda

I Lefsevika har ungdom sunne interesser som heimbrent og tømmerhugging. De digger Supertramp, Deep Purple og Elvis. Men så blir Stian tvangsflyttet fra Trondheim. Han er kompromissløs punker, spyr bare resten av gjengen nevner Rock Wakeman. Han blir bassist i Kaillkjæft, Gold brillan vokalist. Singlen «Æ ska dræp dæ» blir en norsk punkklassiker og det største i bandets historie er konserten med Schlappe Waffla og Norges lover på en Hard Rock Kafe på Trocadero i 1980.

Begivenheten er formidlet i albumet gjennom en «faksimile» av fanzinen Nye Oppstøt, der Nielsen har tegnet inn kjente profiler fra punkmiljøet i Trondheim, som Wannskrækks Prepple og Kjartan og Lilieduggs Lars Vold og Steinar Vikan.

– Det er ganske historiske personer der, men portrettlikhet er ikke min største styrke. Lars Vold er vel relativt gjenkjennelig?

Undertegnede påberoper seg også en viss kunnskap om Hard Rock Kafé-miljøet, og konfronterer Nielsen med en historisk unøyaktighet. Publikum klager over hard håndhevelse av aldersgrensen. Men et av hovedpoengene med Hard Rock Kafé var at alle skulle få komme inn. Det var aldri noen aldersgrense.

– Fillern, men det er jo ølflasker og ølglass på flere bilder fra Hard Rock Kafé?

– Det kan nok være. Du måtte vise legitimasjon for å kjøpe øl, men aldersgrense i døra var det ikke.

Lokale informanter

– Da skal jeg ta informantene mine, lover Christopher Nielsen. At han ikke har gjort research er tomt skryt. Han har hatt folk i sving. Både Dag Rønning og Morten Haugdahl er kreditert i albumet. Førstnevnte har kvalitetssikret trondheimsdialekten, Haugdahl nordtrønderdialekten i albumet. De har også bidratt med annen lokalkunnskap og historisk ekspertise.

– Men det viktigste her er jo fiksjonshistorien, og det er ikke noe hovedpoeng å gjøre det mest mulig realistisk, sier Nielsen, som hadde planer om å gjøre en beinhard krangel mellom byene Lefsevika og Levanger om hvor Andreas Lunnan egentlig kommer fra til en del av handlingen.

Er Hold Brillan drapsmann?

«Da pønken kom til Lefsevika» er Nielsens første krim. Hans hasjrøykende, rastaflettede singlesamler-detektiv Halvor Hals drar fra Grønlandsleiret til Lefsevika på oppdrag fra den avdøde bassist Stians sexy og religiøse søster. Familien vil ha svar på et over 30 år gammel mysterium. Tok Stian sitt eget liv, eller var han offer for en forbrytelse? Alle vet at Hold Brillan er voldelig. Tilnavnet fikk han for sitt standarduttrykk hver gang han skal gi noen juling. Men er Hold Brillan en drapsmann?

Dette er sikkert den første krimmen i historien der en krangel om Elvis er selve clouet i en krimintrige. Vi gir Nielsen anerkjennelse for overraskende løsning og godt utført krimhåndverk, i tillegg til at han som alltid først og fremst har laget en sterk menneskelig historie om mistilpassede menn.

Høyaktuell i Guinness rekordbok

– Jeg har jobbet i en tre års tid med albumet. Men det har vært mye annet også. Jeg jobber stort sett hele tiden, og liker å erobre nye arenaer, sier Christopher Nielsen, som i løpet av det siste året ikke bare har skrevet sin første krim, presentert den store retrospektive utstillingen «Jeg er bare enkel konseptualist fra Ulsrud» på Henie Onstad-sentret og blitt spilt på Nationaltheatret. Han har søkt om å bli innlemmet i neste utgave av Guinness rekordbok for å ha uttrykt seg innenfor åtte forskjellige kunstuttrykk i løpet av et kalenderår. Christopher har utgitt science fiction-roman, tegneserie og har stått bak hørespill, animasjonsfilm og et teaterstykke. Han har skrevet musikk, laget skulpturer og malt malerier.

– Jeg mangler vel bare fotografi og dans. Noen har sagt at jeg bare kunne ha knipset et par bilder for å få med meg foto på skrytelisten også. Men skal jeg gjøre det, skal det være ordentlig, sier Christopher Nielsen.

Lansering i Trondheim

Ordentlig blir det også når han skal ha boksignering i Trondheim om en drøy uke, lørdag 7. februar. Signeringen er bygget ut til en helaften i Verkstedhallen, der Christopher skal bokbades av Are Sende Osen, og det blir musikk av tre hardtslående band, Feet-punk (Kolvereid) og Gautomatikk Band (Gongdal) og Kaillkjæft (Lefsevika).

– Hva behager, Kaillkjæft?

– Ja, nødvendigvis uten den avdøde bassist Stian, men det får våge seg, sier Christopher om det sammensatte bandet som har øvd inn Kaillkjæft-musikk ut ifra hans tekster på blant annet de to «legendariske» singlene «Æ dræp dæ» og «Gå på rødt».