Arbeidet med å starte et litteraturhus i Trondheim tar ny fart når Trond Åm (39) nå har tiltrådt i stillingen som prosjektleder.

– Jeg holder alle muligheter åpne foreløpig. I samarbeid med næringslivet og andre parter skal det være mulig å finne et drivverdig konsept, sier Åm, som også er Venstres fylkesleder i Sør-Trøndelag.

Han er utdannet idéhistoriker, har bakgrunn fra NTNU og har lenge vært engasjert i litteraturhussaken. Han er dessuten opptatt av byutvikling og mener et litteraturhus vil få stor betydning for Trondheim sentrum.

– Et slikt hus vil skape mer aktivitet og gjøre sentrum mer attraktivt. Derfor får vi også næringslivet med oss i dette arbeidet, sier han.

Mange muligheter

Åm befinner seg i starten på en lengre prosess og vil ikke peke på bestemte bygninger som kan romme et litteraturhus. Men han utelukker ikke at det kan finnes muligheter i den tidligere brannstasjonen som etter hvert skal romme Trondheims kunsthall. Beliggenheten er god, rett ved siden av Trondheim folkebibliotek.

Han kikker også mot Frimurerlogen på den andre siden av Kongens gate. Kanskje blir Teaterhuset Avant Gardens lokaler ledige hvis de flytter til Rosendal. I tillegg ble Adresseavisens nybygg på Nedre Elvehavn nevnt i den forrige runden om litteraturhus. Mulighetene er mange, mener Åm.

Vil starte arrangementer

Foreløpig har prosjektlederen kontor i Bakkegata 1, sammen med Norsk Forfattersentrum Midt-Norge. Den nyrestaurerte bygningen har også muligheter for å romme mindre arrangementer og leier ut kontorer til forfattere som vil ha et sted å skrive.

– Vi har hatt flere arrangementer i litteraturhusets regi allerede, og vi håper å komme i gang med flere tilstelninger om ikke lenge. En nomadetilværelse er helt ok i en periode. Men for å skape forutsigelige inntekter, må vi nok få egne lokaler.

I dagene som kommer skal Åm ha møter med en rekke personer som kan hjelpe til med å etablere et slikt hus.

Høye egeninntekter

De usikre økonomiske utsiktene for driften var årsaken til at planene om litteraturhus i Huitfeldtgården ble nedstemt i bystyret.

– Er det mulig å skape økonomisk grunnlag for å drive et slikt hus i Trondheim?

– Det mener jeg absolutt. Vi kan etablere et hus der vi kan skape høye egeninntekter, for eksempel i samarbeid med en kafé eller restaurant. Næringslivet har en rekke arrangementer som det vil være god plass til i et slikt hus. Å leie ut til dem kan bli en viktig inntektskilde. Lederen i styringsgruppa, hotelldirektør Cathrine Stadsvik, kommer fra næringslivet. NTNU og forfattermiljøet er også representert i styringsgruppa. Alle disse miljøene blir viktige støttespillere.

Gratis leie perfekt

– Litteraturhuset i Oslo har svært godt besøk og høy aktivitet, men dårlig økonomi. Hvordan er mulighetene for offentlig støtte?

– Trondheim kommune har vært svært positiv så langt. Hvis de kan tilby lokaler vi kan leie gratis, vil det være et godt utgangspunkt. Men det er usikkert om vi vil få støtte over offentlige budsjetter. I det reviderte statsbudsjettet kom det fram at det ikke vil bli satt av penger til å støtte etableringen av nye litteraturhus med det første. Derfor blir det så viktig å finne fram til en modell som gir gode inntekter.