– Du skal se fresh ut, ta imot besøk like etter at barnet har kommet og være overlykkelig – mens du i realiteten er et emosjonelt vrak, sier Linnéa Johansson (29).

Hun har fått enorm oppmerksomhet de siste dagene, etter at hun publiserte en tegning på Facebook av Spiderman som sitter på do. Målet hennes var å lage realistiske forbilder for sin egen sønn – et alternativ til store, sterke og tøffe superhelter.

Tegningen var starten på et større prosjekt. 22. mars gir hun ut en digital tegneblokk for barn. I tillegg til Spiderman-tegningen, skal tegneblokken inneholde Batman som danser ballett, Hulken som handler dagligvarer, Snøhvit og Supermann som har byttet klær, og andre Disney-prinsesser som er noe annet enn søte og uskyldige.

Før sirkuset rundt superhelt-tegningene startet, var den tegnende tobarnsmoren midt i prosessen med en tegneseriebok for en annen målgruppe, nemlig mødre.LES OGSÅ: Linnéa lager tegneblokken du aldri har sett maken til

Tegning var terapi

Johansson vil gi et realistisk alternativ til mamma-blader.

– Etter å ha lest mamma-blader satt jeg igjen med flere spørsmål enn før jeg begynte å lese. Jeg ble fortalt at svangerskap og barseltid var en rosa boble. Nå vil jeg vise hvordan det egentlig er, sier Johansson.

Håpet er å gi ut tegneserien i bokform, for at kommende og nybakte mødre kan bruke den som et supplement til håndbøker om kroppen.

Johansson er opprinnelig svensk, og kom til Norge for å jobbe for fem år siden. Her møtte hun samboeren sin, og nå har de to barn (1 1/2 og 3 1/2).

– Jeg savnet mamma veldig mens jeg var gravid. Tegneserien ble som terapi.

«Spiderman gråter ikke»

Tegningen av Spiderman var også en slags terapi. Johansson tegnet den etter at hennes eldste sønn fortalte at han ikke kunne gråte.

– Han spente hele kroppen. Hva er det, hvorfor gråter du ikke? spurte jeg.

«Spiderman gråter ikke», svarte treåringen.

– Det kjentes som om hjertet ramlet ut av brystkassen. Jeg begynte å tenke på hvor forjævlige forbildene til barn faktisk er.

Hun la ut tegningen på Facebook. Den gikk viralt etter kort tid. I går ettermiddag hadde den nesten 70000 visninger på Facebook, og over 3000 delinger.

– Bra å skjemmes litt

I tegneserien for mødre forteller Johansson om mamma-bleier og tre måneder med konstant brystspreng. Hun viser smertefulle fødsler og følelser som går i berg-og-dal-bane.

– Jeg skjemmes ofte når jeg sitter og tegner, men tror det er bra å skjemmes litt iblant.

Johansson begynte som tegneserieskaper i tenårene. En av de første seriene hun laget fikk hun publisert i Göteborgs lokalblad. Hun beskriver den som pubertal og pinlig.

– Den var som en dagbok for meg – jeg klarer knapt å se på den i dag. Det er superpinlig, ler Johansson.

Likevel har hun gjort akkurat det samme igjen. Det er ikke vanskelig å se hvem som er hovedpersonen i tegneserien: Linnéa Johansson selv. Tegneserien er totalt selvbiografisk.

– Pubertet og graviditet kan sammenlignes. Når man går fra barn til voksen, blir man aldri barn igjen. Det samme skjer når man går fra et liv uten å være mamma til å bli mamma. Virkeligheten blir så kraftig forandret, sier Johansson.

Mest forandring på innsiden

Tegneren sier at relasjonen til andre mennesker er noe som forandret seg etter at hun ble mamma. Hun tror det er slik for flere, og vil formidle dette.

– Forholdet til partneren ble for eksempel helt annerledes for min del. I tillegg fikk jeg en gnagende uro, som neppe vil forsvinne før den dagen jeg dør. Hva gjør barna mine nå? Har de det bra? Jeg har plutselig skjønt hvorfor mamma ringer og spør hva jeg har spist, sier Johansson.

Hun mener det er altfor mye fokus på de fysiske forandringene som skjer ved graviditet, og altfor lite om mentale prosesser.

– De største forandringene som skjedde for min del, var nettopp på innsiden, sier tegneren.