– I Trondheim er det alle muligheter til å skape ting. Dette er en fantastisk dynamisk by der det skjer masse, sier redaktør Jaya Thomlison (35) med en entusiasme bare nordamerikanere kan ha.

– Skjer det egentlig så mye - mange mener nok at Trondheim er en litt kjedelig by?

– Langt i fra! Bare i løpet av mars og april er det 350 arrangementer i Trondheim og omegn. Alt fra klassiske konserter til kule «underground»-happenings.

30 000 engelskspråklige

35-åringen kommer fra den kanadiske storbyen Toronto med åtte millioner innbyggere. Sammen med engelskmennene Wil Lee-Wright (32) fra London og Andrew Natt (36) fra Southampton, samt Aleksander Schei (28) fra Lade i Trondheim og Wils kone Ida Bondø Lee-Wright, driver de det annonsefinansierte gratismagasinet The List. Bladet er en slags trøndersk utgave av «det skjer»-magasinene What's on og Time Out som kanskje mange har plukket opp i New York og London. Foreløpig er det utgitt tre utgaver av det engelskspråklige magasinet.

–Hvorfor startet dere med The List?

–Det er masse som skjer her, men det er ikke synliggjort for ex-pats, (expatriate, utlendinger bosatt i en periode, journ.anm.) besøkende, turister og de 4700 internasjonale studentene som kommer til byen. Trondheim har flere internasjonale studenter enn Oslo og totalt er det 30 000 mennesker som bruker engelsk som sitt første eller andre språk i Trondheim. Men uten en publikasjon på engelsk som informerte dem om alt som foregikk i byen, ble de holdt utenfor. Med The List får de innblikk i en by som er så mye mer enn Egon, sier sjefredaktør og pressefotograf Wil Lee-Wright.

Utover grensene

Thomlison, Lee-Wright og Schei sier den overordnede ideen med The List er å være en uavhengig, internasjonal stemme for Trondheim. Med tanke på at NTNU, HiST, studentene og kommunen har et mål om at Trondheim skal bli Nordens beste studieby, er det viktig med en engelskspråklig publikasjon.

– På engelsk når vi ut både til de som bor i Trondheim, samt resten av verden. Vi setter Trondheim på verdenskartet, sier Aleksander Schei, som er markedssjef i The List og som har bakgrunn som daglig leder for gratismagasinet Natt & Dag. Han er den eneste fulltidsansatte, de andre jobber frivillig.

Magasinet kan brukes i internasjonale relasjoner, påpeker Jaya Thomlison, og sier de ønsker å fungere som ambassadører for Trondheim.

– Bladet inneholder derfor ikke bare en opplisting med hva som skjer, men også artikler der vi skriver om kultur. Vi ønsker å internasjonalisere Trondheim og bygge bro mellom oss og trøndere, sier hun.

Fant kjærligheten

Kanadieren framstår som en enda større trondheimspatriot enn mange trondhjemmere. Med en master i sosial næringsutvikling kom hun til Trondheim og NTNU for å studere i to år. Like etter at hun kom hit, fikk hun norsk kjæreste og bestemte seg for å bli.

– Det hadde vært naturlig for både meg og Wil å bosette oss i våre hjembyer Toronto og London, eller New York der jeg også har bodd, men begge har konkludert med at Trondheim er verdens beste by! Med NTNU og alt som skjer i forbindelse med Kunnskapsbyen Trondheim har vi alle muligheter, sier Thomlinson som er ansatt i rådmannens fagstab der hun jobber med næringsutvikling, og spesielt kobling mellom studenter og næringsliv.

DIGS

Hun er en av grunnleggerne av DIGS - Trondheims første offisielle kontorfellesskap som åpnet i Olav Tryggvasons gate 30 i 2013. På 1100 kvadratmeter finnes det møterom, seminarrom og kontorfellesskap for 54 bedrifter og 90 mennesker. Forlater du den noe nedstøvede og trauste Olav Tryggvasons gate og går inn i Digs, får du virkelig følelsen av at The List-redaksjonen har rett: Trondheim er en moderne, dynamisk by med internasjonalt tilsnitt. Her møter du gründere og frilansere, samt folk fra det etablerte næringslivet. Det utvikles det alt fra nye apps til 3D-printere. På kafeen i første etasje er det mulighet for uformell prat og nettverksbygging over en kopp kaffe og «power breakfast».

– Kafeen er selvsagt åpen for alle. Vi har glimrende kaffe fra kaffebrenneriet Jacobsen & Svart som holder til i Nardoveien, reklamerer Jaya Thomlison.

Bypatriot: Redaktør Jaya Thomlison i The List er ikke i tvil: – Trondheim er en fantastisk by, sier den offensive kanadieren som gir jernet for at både kultur, teknologi og innovasjon skal få blomstre i byen. Foto: OLE MARTIN WOLD