Nesten et femtitalls ungdommer fra hele Sør-Trøndelag skal onsdag kveld spille med Trondheim Symfoniorkester under konserten Superonsdag med TSO.

– Jeg gleder meg veldig. Og så er jeg spent på om det går bra, om jeg får til alt det tekniske jeg har øvd på, og om flisa på klarinetten fungerer. Men når jeg først står på scenen, tror jeg at jeg bare vil kose meg, sier Hanne Dyrendahl Seter (17 år), én av de seks solistene som skal til pers.

(Flisa er rørbladet i klarinetten som settes i bevegelse når man blåser i munnstykket).

Den unge musikeren spiller også fiolin og piano, men det er klarinett hun vil satse på.

– Litt fordi jeg har en så bra lærer, som gir meg utfordringer som gjør at jeg utvikler meg og blir flinkere som musiker. Men også fordi jeg liker å spille i korps. Der har jeg alltid hatt dyktige musikere å strekke meg etter, sier hun.

Dyrendahl Seter skal spille Carl Maria von Webers «Concertino for klarinett og orkester». Sammen med klarinettpedagog i kulturskolen Marit Haugland har hun øvd på stykket siden november.

– Hun er et kjempetalent, og jeg er veldig stolt av henne. Hun er kommet langt i forhold til alderen, og har utviklet seg enormt. Spesielt siden hun begynte på lørdagsskolen, sier Haugland.

Superonsdag med TSO er et samarbeid mellom TSO og Norsk kulturskoleråd Sør-Trøndelag. Målsettingen er å synliggjøre talentfulle ungdommer fra fylket under 20 år, det vil si før de eventuelt begynner på høyere musikkutdanning.

Ønsker å inspirere

Forberedelsene til, og selve konserten, skal bidra til å gi ungdommene inspirasjon på veien videre.

En annen av solistene som får prøve seg i kveld, er Amund Storløkken Åse (17). Han har spilt trommesett siden han var 10 år gammel, og sikter seg inn på en karriere innen jazz. Kanskje inspirert av foreldrene, Tone Åse og Ståle Storløkken, som begge er profesjonelle jazzmusikere.

– Jeg vant Drømmestipendet i fjor, og i etterkant ble jeg spurt om å være med på dette. Det er en kul opplevelse å få spille med proffe musikere, og å ha det gøy, sier han.

Storløkken Åse spiller både trommesett og klassisk slagverk, og skal spille vibrafon på Emmanuel Séjournés «Konsert for vibrafon og strykere», 1. sats.

I tillegg til solistene sitter mange av talentene i orkesteret, blant dem de fire strykerne Magne Gaut (16), Rakel Grønberg (14), Hanna Eliassen (15) og Marianne Stenkløv (16).

Spennende innblikk

– Dette er et veldig bra tilbud. Det er spennende å få spille med et så stort orkester, og å få et innblikk i deres verden, sier de fire, som alle spiller fiolin, med unntak av Gaut som spiller bratsj.

Stykkene de skal fremføre er ganske vanskelige, synes de, og de har ikke fått særlig lang tid til innstuderingen heller. Men de henger med, og det kommer til å bli bra, forsikrer de.

– Musikerne er ordentlig hyggelige. De hjelper oss og gir oss gode råd, heller enn å kjefte hvis noen spiller feil. Det virker som om de synes det er artig også.

Litt klamme hender

På programmet i kveld står blant annet John Williams' «ET» (suite fra filmen), Andrew Lloyd Webbers «Don't cry for me Argentina» (fra «Evita») og Peter Tsjaikovskijs «1812-ouverture».

Dette er andre gang TSO arrangerer en konsert med unge talenter, forteller Nina Steen, kommunikasjonssjef i TSO.

– Vi har noe som heter TSO akademi der vi ønsker å synliggjøre ungdom i startgropa. Vi ønsker å gi dem en dytt og inspirere, gi dem noe å strekke seg etter. Det er en stor opplevelse for ungdommene, sier Steen.

Produsent Birgit Hagerup Andersen sier de har fått innspill fra samarbeidspartnere i forhold til hvem de skulle spørre om å bli med. I tillegg er det lagt vekt på spredning i sjanger og instrumenter.

– Det er morsomt å se hvordan ungdommene blir mottatt i orkesteret. De går rett inn i musikernes hverdag, og blir behandlet som kolleger. Det tror jeg de vokser på, sier hun.

– Vi merker at det er litt klamme hender, men mest glød og engasjement. Det krever mye av dem å spille med TSO. De får en gløtt inn i en verden som de kanskje selv kan ha som levebrød en dag, sier Steen og Hagerup Andersen.

Superonsdag med TSO, Olavshallen onsdag kveld klokken 19.30. Dirigent er Torodd Wigum.