– Vi satser på verdensrekord, sier Øystein Dolmen. Knutsen og Ludvigsen blir hyllet av en rekke gjesteartister og en voldsom konsertfinale med «Dum og deilig».

Arrangørene har skaffet 6000 kazoo-er som blir delt ut til publikum søndag. Hvis så mange spiller det lille, rare blåseinstrumentet samtidig, blir det verdensrekord.

Men festivalavslutningen har en rekke andre attraksjoner å by på. Øystein Dolmen skal selv i aksjon på «Dum og deilig». Blant gjestevokalistene er Prepple fra DumDum Boys, Rasmus Rohde, T- Fuzz fra G.O.D.S., Siri Gjære og Kirsti Huke og Marianna fra Broen.

Hardkor og barnekor

Svartlamoen Hardkor skal også i aksjon, og ikke minst 30 sangere i alderen seks til ni år i Singsaker skolekor. De har øvd på Knutsen og Ludvigsen-sanger i lang tid.

Øystein Dolmen og Rasmus Rohde var på Singsaker skole i går og møtte dem. Samtidig delte de og arrangørene ut kazoo-er til koret, slik at de kunne øve på dingsen som Knutsen og Ludvigsen brukte flittig i sin tid.

Dolmens idé

– Ifølge plateomslagene spilte de både på soprankazoo og basskazoo, forteller musiker, artist og fylkeskunstner Truls Lorentzen, som er kapellmester og sjef for det som skal skje søndag ettermiddag. Han mener ideen om verdensrekord i kazoo kom fra Øystein Dolmen og at den deretter utviklet seg i dialoger mellom flere.

– Finnes det soprankazoo-er og basskazoo-er?

– Ikke som jeg vet.

Juba Juba-festivalen blir arrangert for første gang lørdag og søndag, etter flere års planlegging.

Barna fortjener det

– Vi gjør dette først og fremst fordi barna i Trondheim fortjener et slikt arrangement. Målgruppa vår er familier med barn i alderen null til 12 år. Vi har en rekke aktiviteter å by på, og vi har tilbud både til de aller yngste og til de voksne, sier festivalsjef Merete Moum Lo.

Festivalens motto er et Knutsen og Ludvigsen-sitat: «Nå skal drømmene få slippe fri, for i dag er selve dagen».

Det hele starter på Festningen ved lunsjtider lørdag, med Maj Britt Andersen og Luftforsvarets musikkorps, før bandet Broen og Rasmus og Verdens beste Band går på hovedscenen senere på dagen.

Sirkusskole og sverdkamp

Det blir eget litteraturtelt med forfattere som Tone Almhjell og Nina Elisabeth Grøntvedt og aktiviteter som sirkusskole, sverdkamp, bokbuss, instrumentverksted, gitarkurs og klinkis.

– Vi satser på at denne festivalen blir en tradisjon, sier Merete Moum Lo. Siden arrangementet er en nyskapning, blir hun fornøyd med 3000 publikummere per dag.

– Men skal dere sette verdensrekord, må 6000 spille kazoo søndag ettermiddag?

– Vi håper selvfølgelig at så mange kommer, sier festivalsjefen.

Barnekor: Truls Lorentzen er kapellmester når Knutsen og Ludvigsen blir hyllet. Her drar han i gang Singaker skolekor. Foto: MARIANN DYBDAHL