Ulike kulturer: Barn og unge fra hele verden er aktører i Fargespill Trondheim, åpningskonserten i festivalens 20-årsjubileum. Foto: Karoline Pettersen

Operaen blir urframført under årets Kammermusikkfestival i Trondheim i september.

LES PLUSSKOMMENTAR: Når Facebook blir en dovegg

– Det var under arbeidet med et helt annet prosjekt at Marianne Meløy og Trygve Brøske virkelig la merke til hvor mye rart og vanvittig som folk skriver i kommentarfeltet under artikler i nettaviser og på ymse blogger, og hun syntes det var et glimrende materiale for en opera. Hvordan vil det bli når de villeste kommentarene fra nettets kommentarfelt synges? Med musikk av Trygve Brøske har årets kammeropera blitt en original og høyst aktuell opera. Her møter vi nettroll, fitness-bloggere og selvlærte fagspesialister, sier Sigmund Tvete Vik, kunstnerisk leder for Kammermusikkfestivalen.

20-timers maraton

I slutten av september er det duket for den 20. utgaven av Trondheim kammermusikkfestival, og operaen «Kommentarfeltet», som er et samarbeid med Trøndelag Teater, er bare et av svært mange arrangementer under den ukelange festivalen. En rød tråd i jubileumsutgaven er hyllesten til Trondheim som en musikalsk destinasjon med internasjonal status.

LES PÅ PLUSS: Strålende fornøyd med kamfest

– Festivalen så dagens lys på 90-tallet og var et produkt av miljøet rundt kulturskolen og Trondheimsolistene. Jeg og daglig leder Vegar Snøfugl var selv en del av den første generasjonen som gikk på den kommunale kulturskolen. De siste årene har musikkmiljøet fortsatt å vokse, og årets festival er en hyllest til musikkbyen. Blant annet skal vi ha en tjue timers musikkmaraton som er en massemønstring av hva musikkmiljøet i Trondheim har å by på, sier Tvete Vik.

Ratkje, jazz og kjente fiolinister

Kjente musikere og orkester med trondheimsk opphav er derfor invitert til festivalen: Fiolinistene Elise Båtnes og Marianne Thorsen, Maja S. K. Ratkje er årets festivalkomponist og det sterke jazzmiljøet i byen er representert gjennom Trondheim Voices og Trondheim Jazzorkester. Men også Luftforsvarets musikkorps, Trondheim Symfoniorkester, koret Schola Sanctae Sunnivae, Arve Tellefsen, Come Shine samt en rekke utenlandske musikere kommer.

Festivalkomponist Maja S. K. Ratkje, opprinnelig fra Trondheim, skal framføre flere verker under festivalen, og ifølge Tvete Vik har publikum muligheten til å bli godt kjent med denne eksperimentelle og nyskapende komponisten som også har markert seg internasjonalt.

– Det blir også filmpremiere på «Voice», en tysk dokumentarfilm som portretterer Ratkje og viser hvilken ambisiøs kunstner hun er.

Come Shine i din stue?

Festivalen gjentar fjorårets suksess med «Hjemme hos»-konserter. Hver dag gjennom festivaluka vil det være konserter hjemme hos trøndere i private hjem. Også Ranheim Arbeidersamfunn, Lade Gaard og Studenterhytta i bymarka skal ha «Hjemme hos»-konserter. En heldig vinner har attpåtil muligheten til en eksklusiv konsert med jazzkvartetten Come Shine hjemme i sin egen stue. For å delta i konkurransen, kan du gå inn på kamfest.no.

– Med «hjemme hos»-konseptet dyrker vi kjernen i kammermusikken slik det startet i barokken, nemlig små ensembler i små rom. I et kammer blir kommunikasjonen tett mellom publikum og utøvere, utdyper fungerende daglig leder Ingvild P. Högberg.

På programmet står også jubileumsgallakonsert med Arve Tellefsen som spillende konferansier, gjensyn med det humoristiske kultfenomenet Igudesman & Joo og «Fargespill Trondheim» som er en sang-, dans- og sirkusforestilling med barn fra alle verdenshjørner som er bosatt i Trondheim.

Destinasjon Trondheim: Høstens kammermusikkfestival i Trondheim er den tjuende i rekken, og kunsterisk leder Sigmund Tvete Vik & co. har viet mye plass til musikkmiljøet i Trondheim. – Det er utrolig mye bra som har skjedd - og skjer - i byens musikkmiljø, og vi markerer dette ekstra under jubileumsutgaven, sier Tvete Vik. Foto: Jens Petter Søraa
Nyskapende: Den profilerte samtidskomponisten Maja S. K. Ratkje er årets festivalkomponist under Kammermusikkfestivalen i Trondheim.