Morten Wolden (54) har vært kommunaldirektør for kultur og næring i Trondheim siden 2009. Nå kan han skifte beite og ende opp som rådmann i Orkdal kommune, og bli kommunens øverste administrative leder. Wolden står på søkerlista, formannskapet i Orkdal behandler saken i dag, og deres innstilling behandles i kommunestyret 24. juni.

– Hvorfor har du søkt jobben?

– Jeg kan bekrefte at jeg har søkt. Utover det har jeg ingen kommentar, per i dag er jeg bare en søker, sier Wolden.

Kulturby i utvikling

Han oppsummerer sine snart seks år som kommunaldirektør som veldig spennende.

– Byen har hatt en stor og omfattende kulturdebatt. Byen ble i 2013 kåret til årets kulturkommune og vi har laget en arenaplan som er en viktig rettesnor. Både vi og media har fokusert på Trondheim som kulturby, en god debatt som vil leve videre, sier Wolden, som mener det skjer utrolig mye i Trondheim og at byen er i stadig utvikling.

Wolden kom til jobben som kommunaldirektør fra stillingen som direktør for strategi og samhandling i Sør-Trøndelag fylkeskommune. Han har tidligere jobbet som organisasjonssjef i Coop Orkla BA og som daglig leder og ansvarlig redaktør i Avisa Sør-Trøndelag.

Store saker

Dersom han blir rådmann i Orkdal, etterlater han flere store saker til sin etterfølger. Blant annet hvorvidt Trondheim skal bygge et nytt konsert- og kulturhus eller utbedre og utvide Olavshallen.

– Der er meningene delte, men slik jeg ser det er vi inne i en god prosess. Vi har lagt fram en anbefaling om en todelt løsning der vi oppgraderer Olavshallen for 40 mill men samtidig jakter på område for et helt nytt hus, men vi venter at det kommer endringer i saken. Helt klart en spennende diskusjon jeg er glad for å ha fått være en del av - kanskje er jeg med hele veien, sier han.

Litteraturhus-motgang

Han trekker også fram kunsthall-saken, som han karakteriserer som det virkelig store kulturløftet i Trondheim til neste år.

– Der venter vi på statlig finansiering, men både kommunen og fylkeskommunen har forpliktet seg. Det går mot åpning høsten 2016 som planlagt, sier Wolden. Han er derimot skuffet over at man ikke har lyktes med å legge godt nok til rette for litteraturhus i byen, men mener også denne saken er inne i en spennende fase nå.

Ny kunst og kulturplan

Wolden har hus på Orkanger og leilighet i Trondheim, men vil ikke kommentere hvorvidt bosted har hatt betydning for valget om å søke. Om han skulle bli værende i jobben, er det nok av utfordringer å se fram mot.

– I løpet av få måneder vil vi legge fram en kommunedelplan for kunst og kultur, noe som vil løfte mange nye spørsmål og debatter, sier Wolden, som mener politikerne kan glede seg til saken legges fram til politisk behandling på nyåret.

Ottervik: - En svært dyktig mann

– Morten Wolden er en svært dyktig mann og en verdifull medarbeider, jeg skjønner Orkdal godt dersom de vil ha ham som rådmann, sier ordfører Rita Ottervik, som legger til at hun fortsatt håper at han blir.

– Ingen er uerstattelige, det finnes mange dyktige folk i kommunen og vi bruker å være heldige og få gode søkere til jobbene våre. Sånn sett er jeg ikke bekymret for at prosjektene skal falle sammen om Wolden slutter. Når det er sagt har han hatt stor betydning når det gjelder å få gjennomført og landet mange store prosjekt, sier Ottervik.

Hun understreker at mange av sakene er lange løp, blant annet skal campus-prosessen landes i høst, der det kreves høyt trykk for å få dem gjennomført. Derfor håper hun at en eventuell ansettelse av ny kommunalråd vil gå raskt.

– Det kan være snakk om alt fra tre til seks måneder, avhengig av oppsigelsestid hos den som får jobben.

Fem søkere

Det er i alt fem søkere til jobben som rådmann i Orkdal. Én av dem er unntatt offentlighet, mens de tre siste er Unni Myrvold (54, rådgiver, Mehamn), Tom Haarsaker (49, arbeidende styreformann, Tiller) og Ole Henrik Fjørstad (50, lærer, Trondheim).