- Festivalen handler om å feire skaperne, de kreative sjelene. Den befinner seg i skjæringspunktet mellom teknologi og kreativitet, sier festivalsjef Frode Halvorsen i Trondheim Maker Faire.

«Maker Faire» er en oppfinnerfestival som arrangeres flere steder i verden, og i fjor ble den arrangert i Trondheim for første gang. I løpet av to dager besøkte 10 000 mennesker festivalen som arrangeres på Torvet.

Må stenge påmeldingen

I år arrangeres Trondheim Maker Faire 28. og 29. august, og allerede nå er festivalen fullbooket. I fjor varte påmeldingen fram til arrangementet startet, men i år har det kommet inn så mange bidrag at oppfinnerfestivalen har sett seg nødt til å stenge påmeldingen. Så langt har 65 utstillere fått plass.

- Jeg tror veldig mange hadde en god opplevelse i fjor og i tillegg er det en god skapelse-bølge nå, sier Halvorsen, som i år har merket stor pågang fra utenlandske utstillere. Festivalen har deltakere fra blant annet Italia, Israel og Japan.

- Hvorfor egner Trondheim seg som vertskapsby?

- For mange er Trondheim en spennende by, og alt ligger til rette for en oppfinnerfestival. Her er det både et sterkt teknologisk miljø som er verdensledende på mange fronter, men også et rikt, oppegående kulturliv. Vi har det beste av det beste, men vi må få en interaksjon mellom de ulike miljøene, sier Halvorsen.

De beste oppfinnerne

Av deltakere finnes alt fra hobbyoppfinnere til nyoppstartede bedrifter og veletablerte store bedrifter. Festivalen er også et familievennlig arrangement som ønsker at barn skal komme, teste og bli inspirert. Ifølge festivalsjefen er barn kanskje de beste oppfinnerne.

- Jo eldre du blir, jo flere sperrer får du for å gjøre egne prosjekter. Vi vil være med på å hindre at slike sperrer blir etablert hos barn og unge. På oppfinnerfestivalen kan de komme og se hva som faktisk er mulig.

Utstillere blir derfor oppfordret til å bidra med aktiviteter på sine stands slik at besøkende selv kan være med på å teste ut oppfinnelser.

- Dette er ikke en glassmonterutstilling, men en aktiv utstilling der publikum kan ta del i prosjektene og være med på å bygge, sier Halvorsen.

Festivalen vil vise fram nyskapende prosjekt innen både teknologi, kunst og vitenskap, og blant årets utstillere er blant andre byens hackermiljø Hackheim, studenter fra HiST og fra NTNU, sykkelfabrikken Stålstua og Museene i Sør-Trøndelag.

Byen behøver en oppfinnermesse

Festivalsjefen mener Trondheim trenger en festival der regionens mange kreative hoder kan møtes og vise seg fram.

- Jeg tror miljøet har vært her hele tiden. Det har alltid vært et hobbyoppfinnermiljø i Midt-Norge, men det har ikke eksistert en felles arena der miljøet kan vise seg fram. Festivalen er en mulighet for å samles, vise fram det man jobber med og knytte kontakter, sier Halvorsen.

- Siden vi begynner å få en del utenlandske besøkende er dette også en gylden mulighet til å møte folk man har et forhold til på internett. Mange av disse miljøene operer på nett, og på festivalen kan de møtes ansikt til ansikt, legger han til.

Et samlingspunkt: Festivalsjef Frode Halvorsen i Trondheim Maker Faire mener byen trenger en oppfinnerfestival som kan samle byens kreative sjeler som driver med teknologi, kunst og vitenskap Foto: Espen Bakken