Arbeidsdagene varer ofte fra seks om morgenen til elleve om kvelden, sier Terje Ranes. Han spiller kaptein Torvald Jensen på MS Sjøkurs, i NRK-serien «Mysteriet på Sommerbåten». En karakter han beskriver som «det motsatte av kul».

Fanget av moren

– Torvald er en mann som sliter med å få perspektiv på livet, forteller Ranes. Han tror mange av seerne kan identifisere seg litt med kapteinen.

– Hans personlige mangler er det nok veldig mange som kjenner igjen. Han er elendig til å takle stress, så derfor gjør han dårlige valg når det koker litt rundt ham. Også sliter han veldig med å tre ut av morens skygge. Han ønsker jo å gjøre alt for å tilfredsstille hennes forventninger, men han får det bare ikke til.

Ranes mener Torvalds eneste mulighet er å komme seg ut av morens grep.

– Den store frustrasjonen i livet hans er jo at alt han gjør, er på hennes premisser. Hans eneste løsning er å tre ut av sin mors skygge. Gjennom sommeren har seere fått følge kaptein Torvald og de andre om bord på MS Sjøkurs, som er sommerbåten til NRK. Hele serien spilles inn underveis, både til sjøs og på plassene hvor sommerbåten legger til kai. I alt skal det sendes 41 episoder.

Stor eierskapsfølelse

– Det spesielle er at vi lager 15 minutter TV på halvannen dag. Bearbeiding av manus skjer gjerne dagen før, og vi skuespillere skriver mye av innholdet selv, sier Ranes.

Skuespilleren har aldri hatt så stor frihet til å tolke en rolle, som han har under denne serien.

– Vi har stor påvirkningskraft på egne roller. Det får meg til å føle et eierskap til rollekarakteren, som jeg sjeldent har følt før.

Familie ombord

Ranes innrømmer at han har kjent på de lange arbeidsdagene.

– Innimellom, når det er mye å gjøre, kjenner jeg på det.

Likevel har han aldri angret på at han mønstret om bord på det flytende innspillingsstudioet.

– Hele opplevelsen har vært ualminnelig gøy. At et slikt opplegg og et slikt konsept skal fungere så bra i et kreativt kollektiv, er ikke gitt. Jeg vet det er en klisjé, men vi er blitt som en familie her om bord, forteller Ranes.

Synlig rolle

Skuespilleren forteller at de ofte blir gjenkjent når de går i land.

– Rollen min er jo veldig synlig. Kanskje den synligste jeg har hatt i karrieren. Ofte opplever vi at folk kjenner oss igjen, og det har blitt en god del selfies med ungdommen på de ulike havnestedene. Det er jo selvfølgelig bare moro, sier Ranes.

Nytt prosjekt på gang

Selv om det enda er igjen flere episoder av serien, har Ranes begynt å forberede seg på sitt neste prosjekt.

– Jeg har begynt på leseprøvene på «Romeo og Juliet», som skal settes opp på Brageteateret i høst. Så nå leser jeg så ofte jeg får tid, sier Trondhjemmeren.

Han mener det hektiske tempoet med «Mysteriet på Sommerbåten» har gitt ham et godt utgangspunkt for å kunne gyve på med en ny rolle.

– Jeg er blitt godt vant til å jobbe fort kan du si.