- Vi tar nivået opp og gjør ting vi vanligvis ikke har tid til, sier Jonas André Nåvik (27).

Sammen med venn og kollega Kim André Asserson (25) har han startet «Homedining Trondheim». Konseptet går ut på at man melder seg på arrangementet og betaler for å spise hjemme i kokkenes egen spisestue. Her blir man servert fjorten retter, og det er kun åtte plasser rundt bordet. Asserson og Nåvik håper interessen blir så stor at de kan invitere til nye kvelder et par ganger i måneden.

Michelin-restauranter

- Vi tror mange er lei av å gå på restaurant og spise med hvite duker. Dette blir mat i et hjemmekoselig miljø, sier Asserson.

- Vi skal servere retter av høy standard. Vin tar man med selv, ettersom vi er i oppstartfasen, skyter Nåvik inn.

Både Nåvik og Asserson har bred erfaring som kokker, og har blant annet arbeidet på Michelin-restauranter i Chicago og Sverige. De to møttes da de jobbet på den prestisjetunge 2-stjerners restauranten Mathias Dahlgren i Stockholm. De har også jobbet sammen på Engø Gård på Tjøme, som henholdsvis kjøkkensjef og soussjef.

- Slik vi jobber per dags dato har vi ikke mulighet til å bruke noen teknikker eller ting vi skulle ønske vi fikk gjort. Kanskje har vi en idé som er for avansert til at den lar seg gjennomføre på restaurant, men det får vi tid til å gjøre hjemme med åtte gjester.

Lokal og kortreist mat

Når Nåvik og Asserson åpner sitt eget hjem for besøkende, satser de på kortreist og lokal mat. De har allerede sanket urter og sopp i skogen, og kjøper inn råvarer fra Frosta.

- Det er noe helt eget med grønnsaker som fortsatt har jord på seg, forteller en entusiastisk Nåvik.

- Denne gangen blir det fokusert på sjø, og det er veldig skandinavisk. Alle råvarene vi bruker er lokale, sier Asserson, som legger til at konseptet og menyen vil endre seg for hvert arrangement.

- Det har akkurat vært matfestival i byen, og mange restauranter fokuserer mer på kortreist mat. Hvorfor har det blitt så populært?

- Jeg tror folk begynner å bli mer opptatt av mat og mer bevisste på hva de spiser. Det synes vi er gøy. For oss er det en ekstra hobby å gå ut i skogen og finne mat folk flest faktisk ikke vet at de kan spise, sier Asserson.

Han legger til at kortreist mat i tillegg til å være miljøbevisst også er veldig artig.

- Jo lenger en grønnsak, et bær eller en frukt må reise, jo mer smak mister den på veien. Det er veldig stor forskjell på å kjøpe en rødbete eller asparges fra Nederland eller Peru i forhold til å kjøpe på Frosta. Kortreist mat har ikke mistet næringen på veien, og vil smake mye mer.

Intim setting

Nåvik og Asserson har lekt med tanken på å servere mat hjemme i lang tid. Nåvik forteller at konkurransen blant restauranter i byen er blitt så høy at det er spennende å gjøre noe helt nytt.

- Vi satt og grublet over hva byen ikke allerede har å tilby. Jeg kjenner ingen kokker som har gjort dette tidligere, sier Asserson.

Han mener at konseptet er en mulighet til å oppleve mat på en helt ny måte.

- Vi kommer til å presentere hver rett undervis, og vi satser på en intim setting. Ettersom det er mange retter må vi forklare hva man får servert underveis. Man kan kanskje oppdage urter man ikke visste at man kan spise, og man får mulighet til å lære mer om lokal mat.

- Hva inspirerer dere til å finne på nye oppskrifter?

- Gjennom mat som er i sesong. En tur i skogen kan for eksempel inspirere stort, svarer Nåvik.

Han tilføyer at de tar med tidligere erfaring inn i konseptet.

- Vi har begynt å finne vår egen stil. Det er inspirert av alle stedene vi har jobbet, men nå blir det noe som er vårt. Vi er veldig like i måten vi jobber fordi vi har jobbet så lenge sammen.

Første mulighet til å oppleve homedining er torsdag 06.08. Man kan ta kontakt via Facebook-siden «Homedining Trondheim» hvis man ønsker å reservere plass.

Det satses på imtim stemning og kortreist mat i hjemmet til Kim André Asserson og Jonas André Nåvik på Møllenberg. Foto: Espen Bakken