En enstemmig kulturkomite ber ordføreren om å ta kontakt med Kulturdepartementet og kulturkomiteen på Stortinget for å sikre forutsigbarhet for Olavsfestdagene.

– Det er varslet at det blir en endring i knutepunktordningen, og da er det viktig for regionen at Olavsfestdagene består, at de ikke blir en kasteball i systemet, sier Erling Moe (V), leder av kulturkomiteen i Trondheim.

KRONIKK: Hva er det Olavsfestdagene holder på med - og hvorfor?

Olavsfestdagene er i dag en av de 12 nasjonale knutepunktfestivalene i Norge som får offentlig støtte. I 2015 fikk festivalen drøyt ti millioner fra staten. Sammen med tilskudd fra fylkeskommune og kommune utgjør den offentlige støtten 17 millioner kroner.

Kulturministeren har for lengst varslet at knutepunktstøtten vil bli behandlet i forslaget til statsbudsjett 2016. Navnet «knutepunktordning» vil bli fjernet, og det vil bli endringer i støtteordningen.

– Beste noensinne

I løpet av et par uker skal regjeringen ferdigstille budsjettforslaget. Derfor er det viktig at det kommer et innspill fra Trondheim kommune snarest mulig, mener Moe.

– Årets Olavsfestdager var de beste noensinne. Det er viktig at vi sender et tydelig politisk signal fra Trondheim, og at vi driver lobbyvirksomhet mot regjeringen og Stortinget, slik at vi kommer i forkant av beslutningene, sier Moe.

PLUSS: Vil ha mer tilbake fra kulturinstitusjonene

Han tror ikke festivalen er i noen umiddelbar fare, men han er opptatt av å sikre forutsigbarhet over tid.

– Det er stor politisk enighet om å få til dette. Dette er et arrangement som er godt etablert og som har vært gjennom en bra utvikling. Olavsfestdagene har en unik profil knyttet til pilegrimsvandringen og Trondheims tradisjoner som kirkehovedstad. Det er et arrangement som skal leve på lang sikt. Vi må være sikre på at endringen ikke skaper usikkerhet, sier Moe.

Aldri vært viktigere

Olavsfestdagene-direktør Petter Myhr synes det er gledelig at Trondheims politikere ser at festivalen er viktig for byen og regionen.

– Vårt mål er å skape en så god, viktig og relevant festival som mulig. Det synes vi at vi klarte i år. Vår hovedoppgave er å styrke Trondheim som et nasjonalt kirkelig og kulturelt kraftsentrum. Det går foran alt, sier Myhr.

Årets festival trakk folk fra hele landet, og over 4000 besøkende var innom møtene på Vestfrontplassen, der man blant annet diskuterte bibelen. Myhr understreker at Olavsfestdagene er spesiell festival, kanskje mer spesiell enn hva folk forstår.

Pluss: Tidenes Olavsfest

– Vi er noe mer enn en sjangerfestival. Vi er byens festspill basert på en tusenårig tradisjon, og jobber med refleksjon mellom tro og samfunn i en tid der det aldri har vært viktigere. Noen må ta en nasjonal rolle i dette, og med den historien Trondheim har er det naturlig at den rollen legges hit, sier han.

Verdimessig styrket

Kulturkomiteen mener Olavsfestdagene har vært gjennom en positiv utvikling de siste årene. Det har bidratt til å styrke festivalen.

– De har vært gjennom en periode med økonomisk konsolidering, som ble gjennomført på en god måte. De siste årene har festivalen også gjennomgått en verdimessig konsolidering. Det gjør at den står sterkere som arrangement, også nasjonalt, sier Erling Moe.

Festivalen har tidligere fått kritikk for å ha konkurrert på det kommersielle pop- og rock-markedet med statlige midler. Festivalens verdigrunnlag og profil gjør kritikken mindre relevant, mener Moe.

– Så vidt jeg kunne se hadde Olavsfestdagene i år ingen artister som andre festivaler ville ha konkurrert om. Dette er et nasjonalt arrangement som finner sted i Trondheim. At den er verdimessig styrket gjør det mer berettiget til nasjonal støtte.

Olavsfestdagene-direktør Petter Myhr synes det er gledelig at Trondheims politikere ser at festivalen er viktig for byen og regionen. Foto: VEGARD EGGEN