Olavshallen, Litteraturhus, Avant Garden. Kulturhusprosjektene i Trondheim går på tålmodigheten løs.

Det var Pstereo, Trondheim Calling og Adresseavisen som i går kveld inviterte til den store kulturdebatten på Byscenen i Trondheim.

Alle de politiske partiene var representert, og salen fullsatt av representanter fra kulturlivet i byen. Debatten ble ledet av Adresseavisens Siri Wahl Olsen og Stian Wallum, og mye handlet om kultur i byutvikling og nye Olavshallen.

– Det ligger et stort potensial i Olavshallen som ikke er tatt ut, og jeg har ingen tro på at en kommune som går med underskudd har muskler og mulighet til å bygge nytt på Nyhavna, sier direktør for Olavshallen Bjørgvin Thorsteinsson som ser viktigheten av å beholde Olavshallen innenfor midtbyen og næringslivet der. Han begynner å bli utålmodig for å få en avklaring om hva som vil skje, og synes det er spennende å høre de ulike forskjellene mellom partiene om hva de tenker å gjøre med Olavskvartalet .

Lønnsomt kulturhus

– Jeg forventer at de få kvadratmeterne vi har midt i byen blir brukt til kultur og at vi får samlet så mange aktører som mulig slik at dette blir bærekraftig, uten at vi må tappe skattebetalerne. Jeg har jo ikke hatt stillingen mer enn et halvt år, men jeg ser at det nå er timing for å gjøre noe med de planene og utredningene som finnes.

Roar Leinan, direktør for Trondheim Symfoniorkester, synes det er bra at valgkampen så godt som åpner med en kulturdebatt som dette. Han registrerer partimessige forskjeller, men at alle er opptatt av kulturens egenverdi. Men han begynner også å bli utålmodig når det gjelder Olavshallen.

– Vi har et bygg med en flott beliggenhet, og Olavskvartalet kan bli et kjempehus, men da må det ikke klattes på, da må man virkelig ta tak. Samtidig er det vanskelig å ikke la seg begeistre av et helt nytt signalbygg på Nyhavna. Det viktigste er å få landet dette nå, og at de setter på en rakettmotor. Politikerne må bestemme seg, sier Leinan.

Vil ha fortgang

Silje Engeness, direktør for Kosmorama synes det er fint å se at politikerne ønsker å være på banen i kulturpolitikken og opplever at det er mer nerve i debatten nå enn tidligere.

– Det er egentlig små forkjeller. Det er ikke nye takter, både de borgerlige og de rødgrønne er ganske like. Men det er mange utredninger i Trondheim nå, mye som er på gang både i Olavshallen og når det gjelder planene for Litteraturhus. Skrid til verket, sier jeg.

Engeness er glad for at Kunsthallen kommer på plass neste år, men begynner snart å tvinne tommeltotter på vegne av andre kulturprosjekter som er på gang.

– Kunsthallen har vært under utredning i 14 år. Olavshallen trenger et nytt løft, enten det blir der det er, eller et nytt bygg på Nyhavna. Og jeg registrerer med spesiell glede at flere nevnte at filmbransjen er i blomstring, og der er jeg spent på hva som skjer videre. Men nå må politikerne sette i gang, og lande prosjektene.

Dette sa politikerne i sin åpningsappell:

* Ordfører Rita Ottervik (Ap) skrøt av mangfoldet i Trondheim, og vil sikre muligheten for et moderne konserthus. Vil lande litteraturhus med den prosessen som er i gang.

* Ottar Michelsen (Sv) mener det er viktig å diskutere lønnsforhold til kunstnere og kulturformidlere. Han vil ha scener og bygg, men også produksjonsarealer for det som skal vises på scenen.

* Geirmund Lykke (KrF) ønsker å skape rom for kompetente kulturarbeidere, men at det ikke er en kommunal oppgave å fortelle hvordan kunsten skal se ut.

* Erling Moe (V) var opptatt av å få en avklaring om hva som skjer med Olavshallen, kulturhuset. Han mener dette er viktig både for breddekulturen og toppkulturen. Avant Garden må også få en avklaring snarest.

* Svein Otto Nilsen (Pensjonistpartiet) vil gjerne verne om museumsinstitusjoner, og vil oppmuntre til frivillig innsats, prioritere barne- og ungdoms idrett, bygge ut kulturtilbud ved eldresentrene.

* Mats Ramo (Frp) vil sikre at barn får gode idrettsmuligheter. Politikk handler om prioriteringer, og for Frp betyr det generelt mindre til kulturen, spesielt bygninger.

* Marthe Løwe (Sp) mener at vi har et for sentralisert kulturliv i Norge og vil stille krav til å bruke lokale kunstnere, og vil bruke skolene som lokale kulturarenaer rundt i byen.

* Berit Tiller (H) understreket at kunsten må være fri. Vi må legge til rette, men det er kultur en selv som må definere innholdet. De profesjonelle er helt avgjørende som inspirasjon til breddekulturen.

* Roar Arentz (Rødt) mener kunst og kultur må sikres rammevilkår, men at kulturen må bevare sin frihet. Han er opptatt av lavterskeltilbud, mer kultur til folket og mer kultur ut til skolene.

* Hilde Opoku (Miljøpartiet) etterlyste stimulering for å få de levende miljøene vi tidligere så på Svartlamoen. Hun vil ha kultur i skolen, både den smale kulturen og bredden, og la nye aktører få prøve seg.