Om du noen ganger kommer i tvil om at Trondheim er en flott by å bo i, er det en god botsøvelse å lytte til noen av de beste sangene som er skrevet om og til byen.

I lista under vil noen helt sikkert savne sanger som Oscar Hoddøs eviggrønne «Nidelven stille og vakker du er» og den nye folkefavoritten «Trondheimsnatt» med Åge Aleksandersen. Men de er med oss som utfyllende bakteppe for følgende fem klassiske trondheimssanger:

Fortell hvorfor du #ælsketrondheim - klikk her.

«Træge Trondhjæm» - Ludvigsen

«Træge trøndere» er blitt brukt som en innvending mot oss i en årrekke. Her er sangen som setter skapet på plass, som gjenreiser munnhellet som en hedersbetegnelse.

Gustav «Ludvigsen» Lorentzen maler over tilbakelent valsetakt, et bilde av en by preget av avslappet vennlighet, der «trønderan sig langsmed veggan», «polleti klør sæ på læggan» og katta lar musa slippe unna. «Det e så hæsli å itj ha god tid», slår sangen fast, og fanger dermed mye av essensen i trondheimslynnet med ni ord.

«Soleplassland» - Tre Små Kinesere

Værgudene skal vite at sola ikke velsigner Trondheim med besøk hver dag. Men når den først dukker fram, er det få steder som er finere – og få som vet å nyte den i like fulle drag som oss trondhjemmere. I 2015 myldrer det på uteserveringene, men i Ulf Risnes' barndom på Munkvoll på 70-tallet var blokka som ble et humlebol.

Bak proletarpalasset i Stabells vei 7, lå kjerringan som hvalrossa på land, mens mindreårige cowboya og indianera vant en kam på tombola. På plena en fotballkamp mellom England og Brasil (ikke nymotens jåleri som Spania og Tyskland), mens rundt omkring sto kaillan og kommentert baillan.

Tre Små Kineseres 1990-singel «Soleplassland» er suveren i sin alminnelighet, et presist tidsbilde og beskriver tilstanden «sommer i Trondheim» bedre enn noe annet.

«Hjemve» – Revyvise av Odd Nansen

Uke-revyene har tradisjonelt hatt én trondheimssang, og flere av disse har fått et langt liv i ettertid. Odd Nansens «Hjemve», fra revyen «Bing Bang» (1925), er nok den aller mest kjente – og mest vemodige:

«Nei, bættere, æ tar den første båten / å sjer å kom mæ hjæm så fort æ kainn / Æ længte jo så æ e reint på gråten / og ka æ gjør så e det likedan», synger sangens angrende utflytter, som mener det å tenke på alt det gode med Trondheim er som å lese det vakreste dikt.

«Aldri reise æ fra dæ igjæn», konkluderes det – og etter å ha hørt sangen legger du ikke flytteplaner med det første.

«Bilde tå'n Ivers» – Åge Aleksandersen

Lansert som bonusspor på et Åge-samlealbum fra 1994, i senere år vokst fram som en ytterst fortjent tribuneklassiker på Lerkendal – med ekstra sår og stolt klangbunn etter Odd Iversens bortgang i 2014. Men mer enn om Ivers, handler den om trondhjemmeren som tviholder på sine røtter, uansett hvor vi reiser, uansett hvor store eller små vi er på jorda.

«Et bilde tå'n Ivers, nå'n krona fra a mor / et kart som vise fræm kor dæm kjæm fra på jord / To Lysholmer og ei RBK-skjort / Det e alt det du træng for å få te nå stort».

«Litjvisa mi» - Otto Nielsen

Vi mangler kanskje en aktiv «byskald» som Oslo har i Lillebjørn Nilsen – men vår egen Nielsen, Otto, laget på 60- og 70-tallet en rekke sanger med trondheimstilknytning. Perlen «Litjvisa mi» fra 1960 er den aller fineste og rauseste, og første vers sier egentlig det som trengs å sies:

«Og litjvisa mi vart ein kjærlighetssang/ te by’n som æ eingang blei født i / ein by som har hjerte og rom for så mang/ og ei utmerket elv te å spøtt i.»

Den er ikke nærsynt, den plasserer Trondheim i verden og anerkjenner «dæm som reise og kjike sæ om» - men Nielsen slår fast at Mekka, selve paradis, det er her.

Her er noen av grunnene til at vi #ælsketrondheim (krever pluss-innlogging):

Trondheim har et økosystem for nyskaping

Håkon Bleken må bort for å holde ut i hjembyen

Det trondhjemmeske lynnet - gjestfrie, åpne og ærlige

Trondheim har fått 14 nye restauranter i år

Studentersamfundet - hjertet av studentbyen Trondheim

En verdensmester på hvert gatehjørne

Sesamburgeren - stedet hvor stjernene går for å få en matbit