Ole Andreas Gjørv fyller 85 år 26. august. Bildet er tatt ved en tidligere anledning. Foto: Leif Arne Holme, Adresseavsien

Gjørv fyller 85 år onsdag 26. august.

Lørdag samler han familie og venner på Gjørv gård, og 26. september lover han lunsj til oslovennene når familien samles på Bygdøy.

– Når du blir eldre ser du venner litt sjeldnere. Alle har mer enn nok med seg selv, med egen helse og egen familie. Så møtes man noen ganger ved triste anledninger, særlig begravelser. Da går man med bøyd hode og det er ikke like stas. Derfor har jeg bestemt at vil jeg ta bryet med å lage noen samlinger, mens jeg ennå kan holde hodet høyt, forklarer den spreke pensjonisten.

Skysstjeneste

I helga samlet De Lillos rundt 800 publikummere på gårdstunet da sønnen Espen og svigerdatter Alexandra Bech Gjørv arrangerte konsert. I vinter flyttet familien fra Oslo til Gjørv, og svigerdatteren er på vei inn i ny jobb som konsernsjef i Sintef i Trondheim.

– Det er en stor ting å ha fått dem hit, sier Gjørv som setter ekstra pris på tid sammen med barnebarna Ole, Blanka og Niki.

– De skal også skysses i alle retninger på aktiviteter og jo flere som er med på det, jo bedre, sier bestefaren.

–  Hva opptar deg mest i dag?

– Det er mange ting, men jeg må si jeg føler at vi OECD-medlemmer har klart å tilrive oss store deler av jordens kake. Det blir veldig tydelig når vi ser at det er rundt 60 millioner flyktninger i verden i dag, som forlater alt de har bygd opp; hus og hjem og mange relasjoner. Det ligger på meg. Og vi står foran klimaendringer som kan bli ganske spesielle for oss alle. Det internasjonale bildet opptar meg stadig, jeg leser mine aviser og hører på NRK P2.

Startet i skoleverket

I 2009 døde kona Inger Lise Gjørv. De startet begge opp i skoleverket, men Inger Lise ble etter hvert kulturkonsulent i Nord-Trøndelag, og engasjerte i politikken. Hun satt på Stortinget fra 1977 til 1993 og etter det var hun fylkesmann i Nord-Trøndelag.

Ny venninne

I den senere tid har 85-åringen fått en ny venninne, arkitekturprofessor Birgit Cold, som bor i Trondheim. Hun mistet sin mann, Tore Brantenberg, omtrent samtidig som Gjørv mistet sin kone.

– Vi ser hverandre i helger og ferier. Det er veldig hyggelig, forteller han.