– Da jeg var 15 år beundret jeg Prokofjev så sykt mye at jeg fikk en venn til å tegne et portrett av ham, som jeg kunne henge på veggen. Jeg har aldri gjort «Romeo og Julie» tidligere, nå blir drømmen virkelighet, forteller Krzysztof Urbanski i Trondheim Symfoniorkester (TSO).

Utdrag fra Prokofjevs «Romeo og Julie» innleder sesongen til TSO. Urbanski, som er dirigent og kunstnerisk leder, tror alle vil finne noe de liker i programmet.

– Det er veldig spennende, med stor variasjon, fantastiske artister og mange musikalske høydepunkter. Jeg tror det blir en skikkelig god sesong, sier han.

Les også: Avslutter sesongen med fulle hus

Prøver seg på Mozart

Den travle dirigenten står selv på podiet i Olavshallen også neste uke. Fra den tidligere favoritten Prokofjev er det Urbanskis nåværende favorittkomponist, Brahms, og framføringen av hans fjerde symfoni som skal framføres 3. september.

– Brahms har en perfekt balanse mellom hjerte og hjerne. Noen komponister blir for emosjonelle, mens andre er for logiske. Brahms har alt musikk skal ha, utdyper Urbanski.

Inn i sin femte sesong som dirigent for TSO, føler 32-åringen at tida er inne for å prøve noe nytt. Derfor har han bestemt seg for å dirigere både Mozart og Beethoven.

– Hele livet har jeg drømt om å ha et stort orkester, og tidligere har jeg gjort de monumentale stykkene. Denne sesongen vil jeg for første gang prøve å gjøre noe annet. Mozart handler om frasering og pusting, og hvis det ikke er kommunikasjon mellom dirigent og orkester, funker det ikke, sier Urbanski.Les også: TSO i unikt samarbeid med Nordnorsk Opera Les også: «Sjef» i New York også

Verdensorkester

Han slutter aldri å la seg overraske over TSO.

– Fra første øving er det så mye musikk, og så mye å være stolt over. De har virkelig hevet standarden, og blitt et verdensorkester, mener han.

Sesongen for TSO avsluttes med det Urbanski beskriver som sin drømmekonsert, med musikk fra Stanley Kubricks «2001 – En romodyssé».

– Den filmen er et fantastisk stykke kunst, forteller Urbanski.

Han dirigerer sju konserter med TSO i løpet av høsten og våren. I tillegg til å være kunstnerisk leder for The Indianapolis Symphony Orchestra og første gjestedirigent i Tokyo, blir han fra i høst første gjestedirigent for NDR Sinfonieorchester i Hamburg. Dessuten skal han debutere i Frankrike og San Francisco i løpet av høsten. Timeplanen er proppfull ut 2017.

Musikernes andre lidenskaper

Nytt av sesongen er et tilbud for dem som ønsker å oppleve orkesteret på dagtid. Onsdagskonserten er en times lang konsert med utdrag fra torsdagskonserten, og starter kl. 14. To er satt opp på høstens program, og ytterligere tre til våren.

I forbindelse med TSOs sesongåpning i kveld, åpner en fotografiutstilling med Bruce Sampson. Han har tatt portretter av musikere i TSO som dokumenterer deres lidenskaper ved siden av musikken. Utstillingen åpner kl. 18 i Olavskvartalet.